fallback

Официално стартира оперативна програма Конкурентоспособност

25 милиона евро от бюджета на програмата за 2007 г. са предназнамчени за схемата за безвъзмездна помощ за технологична модернизация в предприятията.

15:08 | 17.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров даде днес на информационен форум официалния старт на първите три грантови схеми по оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика", общата стойност на която е 1,163 милиарда евро. От тях 988 млн. евро са от Европейския фонд за регионално развитие, а 175 млн.евро е националното съфинансиране.
 
25 млн. евро от бюджета на програмата за 2007 г. са предназначени за схемата за безвъзмездна помощ за технологична модернизация в предприятията. По тази схема могат да кандидатстват малки и средни предприятия, като крайният срок за подаване на документи е 22 януари 2008 г.
Минималният размер на безвъзмездната помощ, за който може да се кандидатства, е 50 хил. лева, а максималният – 2 млн. лева. Всеки проект трябва да бъде съфинансиран от страна на предприятието, а безвъзмездната помощ е от 20 до 55 процента от стойността на проекта, в зависимост от големината на предприятието, уточни министър Димитров.
 
По схемата за безвъзмездна помощ за покриване на международно признати стандарти могат да кандидатстват предприятия, регистрирани до края на 2003 г. и с годишен оборот над 100 хил. лева. Бюджетът на схемата е 5 млн. евро за 2007 г., а крайният срок за кандидатстване е 15 януари 2008 г.
 
По третата грантова схема на програмата - за безвъзмездна помощ за подкрепа на стартиращи иновативни предприятия, ще бъдат финансирани предложения до изчерпване на общия бюджет на схемата, който е 4 млн. евро, без да бъде поставено ограничение във времето.
 
Посочените три схеми са най-масовите и с най-голям потенциал за успешна реализация, като изборът им е обусловен от очакванията на бизнеса и прогнозите за най-голям интерес за участие по тях, казаха още от ръководството на министерството.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:16 | 13.09.22 г.
fallback