fallback

Холдинг Пътища - сплит 1 750 пъти и Мостстрой - сплит 10 пъти*

Общите събрания и на двете компании ще бъдат свикани или в петък, или в понеделник

14:40 | 17.10.07 г.

Холдинг Пътища и Мостстрой ще свикат Общи събрания на акционерите, на които ще се гласува за извършване на сплит на акциите на двете дружества, като срещу една стара акция на Холдинг Пътища ще бъдат получени 24 нови, а  срещу една стара акция на Мостстрой - 9 нови, стана ясно на днешното официално представяне на стратегическите намерения на Холдинг Пътища и Мостстрой пред инвеститорите, на която присъстваха около 20 журналисти и още толкова фонд мениджъри. В момента номиналът на акциите на холдинговото дружество е 25 лв., а на Мостстрой - 10 лв. Общите събрания и на двете компании ще бъдат свикани или в петък, или в понеделник.  От дружеството поясниха за Investor.bg, че почти всички дъщерни дружества на Холдинг Пътища ще се обединят в две нови дружества, като едното ще е Пътно поддържане АД, а другото – Пътища и магистрали АД. При това групиране ще се получат положителен финансов резултат от около 30-35 млн. лв., който ще бъде разпределен като безплатни акции на акционерите по 69 нови акции за всяка след раздаването на 24 акции. Така общо за всяка най-стара акция ще се притежават 1 725 (25*69) + 25 след сплита и увеличението със собствени средства. Точната цифра ще зависи от размера на оценките на дъщерните дружества от вещи лица, но от холдинга очакват да бъдат около 30-35 млн. лв., което е близо 2 000 пъти над сегашния брой акции и позволява сплит от 1 750 пъти.

Холдинг Пътища в момента има сключени договори за 378 млн. лв., а договорите на Мостстрой са за 118,25 млн. лв. Холдинговото дружество е купило Пътно строителство и поддържане АД-Добрич, а освен това ръководството планира да придобие и фирми от бранша в областите Русе, Силистра и Южна България, стана ясно още на пресконференцията.

Поради вложени 1,25 млн. лв. за изработване на бетонови плоскости за облицоване на софийското метро, печалбата на Мостстрой за деветмесечието е едва 53 хил. лв., заяви още Хаджиянков. Приходите на компанията за периода са 27 млн. лв. Деветмесечните данни за Холдинг Пътища още не са готови.

През февруари от Нове Холдинг планират да осъществят IPO на железопътния си бизнес, като половината от 4,7 млрд. евро инвестиции в инфраструктура ще бъдат за ж.п. инфраструктура.  Холдинг Пътища открива представителства в Букурещ, Белград, Черна Гора, Македония и Албания, където от ръководството се надяват да поемат поръчки, въз основа на опита си в България.

Въпреки това голямата цел на Холдинг Пътища е довършването на магистрала Струма за 650 млн. лв. и магистрала Марица за 220 млн. лв.

По думите на Хаджиянков няма да има сливане между Холдинг Пътища и Мосттрой, поради специфичната дейност на последното. За 2007 г. Мостстрой очаква приходи в рамките на 45-50 млн. лв. и печалба в размер на 1,5-2 млн. лв. Последните договори, които Холдинг Пътища е спечелил в последните дни са Троян Карнаре за 13,7 млн. лв., Плевен-Ловеч за 10,34 млн. лв. и Брусарци - Смиренци 2,6 млн. лв. Вижте материалите от днешното официално представяне на стратегическите намерения на Холдинг Пътища и Мостстрой пред инвеститорите /за да видите текста в нормален формат кликнете върху снимката/. *Актуализирано към 16:00 часа

Свързани компании:

Мостстрой АД /в несъстоятелност/(5MY)

Холдинг Пътища АД /в несъстоятелност/(6H2)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:17 | 13.09.22 г.
fallback