fallback

Изнасяме над 12 хил. т птиче месо и 80 млн. броя яйца

Вносът на птиче месо в страната е намалял с 50% в сравнение с миналата година, отчитат птицевъдите.

12:42 | 17.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Износът на птиче месо тази година се очаква да надмине 12 хил. тона, от които 9 хил. т - непреработено и 3 хил. т преработено, съобщи днес на международната конференция във Варна "Птицевъдство 2007" председателят на Съюза на птицевъдите Борис Стоименов, цитиран от БТА.

Българските производители изнасят пилешко месо основно за Германия, Австрия и Франция. Нашите промишлени ферми са около 105 и почти всички отговарят на изискванията на Европейския съюз. Фермите за отглеждане на патици и производство на гъши дроб, които в страната са девет, разчитат на пазарите в Англия и Франция.

По думите на Стоименов износът на яйца през тази година ще бъде около 80 млн. броя, като експортът е основно за Швейцария, Румъния и малки количества за Албания.

Вносът на птиче месо в страната е намалял с 50% в сравнение с миналата година, отчитат птицевъдите.  

Високите цени на пазара в страната се поддържат главно от търговците, коментира още Стоименов, посочвайки, че през последните седмици производителите дори са намалили цените на яйцата и птичето месо, но в търговската мрежа не се наблюдава съответното понижение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:22 | 13.09.22 г.
fallback