fallback

Реален ръст от 6 на сто на БВП през 2008 предвиждат от МВФ

Предвидената от фонда средносрочна инфлация е 3,7%, намаляваща до 2,6 на сто в края на периода

17:47 | 16.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Реален ръст на БВП на България от 6% за следващата година предвиждат утвърдените от МВФ в средносрочната фискална рамка макроикономически показатели, стана ясно на среща на новия ръководител на мисията на Международния валутен фонд у нас Алберт Йагер с премиера Сергей Станишев и министъра на финансите Пламен Орешарски.
Предвидената от фонда средносрочна инфлация е 3,7%, намаляваща до 2,6 на сто в края на периода, както и бюджетен излишък от 2,5 на сто.
МВФ подкрепя правителството за реформи в публичния сектор, подчерта Йагер. Днес приключва мисията на експертите, започнала на 4 октомври. На нея бяха обсъдени основните мерки на фискалната политика, насочени към поддържане на стабилна макроикономическа среда и продължаване на структурните реформи с цел устойчивост на икономическия растеж и генериране на максимални ползи от членството на страната в ЕС.
Премиерът изтъкна, че образованието е приоритетен сектор за правителството и е подготвена цялостна програма за подобряване на качеството на българското образование и доходите на учителите през следващата години и половина. Той каза, че кабинетът много добре знае, че учителските заплати са по-ниски от средната в публичния сектор.
Ръководителят на мисията на МВФ заяви, че фондът подкрепя процесите и реформите в България, които ще способстват за повишаване конкурентоспособността на българската икономика. Експертите на фонда обърнаха внимание на необходимостта от по-висока ефективност, включително и в сферата на публичните услуги.
Изводът на мисията е, че макроикономическата ситуация в страната остава както при последното посещение – сравнително висок икономически растеж и разширяващ се външен дефицит по текущата сметка. Приоритетите пред фискалната политика остават запазване и развитие на макроикономическата стабилност и намаляване на уязвимостта на икономиката от бъдещи неблагоприятни развития на външната конюнктура. Мисията набляга на необходимостта от поддържане на същата фискалната позиция през 2008 г., като препоръчва поне 3% излишък.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:23 | 13.09.22 г.
fallback