fallback

Очакваме над 5 млрд. евро чуждестранни инвестиции за 2007 г.

По показателя размер на инвестициите спрямо БВП сме на седмо място в света през 2006 и се очаква да го запазим и за тази година

16:19 | 16.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Прогнозите ни са преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България за 2007 г. да надминат 5 млрд. евро, казаха от Българската агенция за инвестиции по време на днешното представяне пред медиите на годишния доклад на Конференцията на ООН за търговия и развитие. Тази година световният доклад за инвестициите е озаглавен „Транснационалните корпорации, добивните индустрии и развитието“.

По последни данни чуждестранните инвестиции в България за миналата година са 4,4 млрд. евро, като 95% от тях са инвестиции „на зелено“, съобщиха още от агенцията. 35% от вложенията са направени в недвижими имоти, а 25% са инвестиции в производството. У нас са направени 20% от всички инвестиции в Югоизточна Европа.

По показателя размер на инвестициите спрямо БВП на страната сме на седмо място в света през 2006 и се очаква да го запазим и за тази година.

По този показател на първите места в света по привлечени инвестиции са Сингапур и Хонконг, а по размер на инвестициите класацията оглавяват САЩ, следвани от Великобритания и Франция. Притокът на ПЧИ към страните от Югоизточна Европа и ОНД се е увеличил с 68% през 2006 г. до 69 млрд. долара. За региона най-много чуждестранни инвестиции са привлекли Русия, Румъния, Казахстан, Украйна и България. Привлечените само от Русия са 29 млрд. долара.

Според Световния доклад за инвестициите общият размер на ПЧИ за миналата година е 1,3 трлн. долара. По-конкретно, притокът на инвестиции в развитие страни се е увеличил с 45%, възлизайки на 857 млрд. долара. Вложенията в развиващите се страни са с ръст от 21% до 379 млрд. долара, а тези в икономиките в преход имат ръст от 68% до 69 млрд. долара.

Най-голям приток към развиващите се страни е регистриран в Китай, Хонконг и Сингапур, а от икономиките в преход – към Русия.

По отношение на транснационалните корпорации в доклада се отбелязва, че що се отнася до нефтената и газодобивната промишленост, повечето от първите 50 производители са с мажоритарно държавна собственост, а първите три са Saudi Aramco, Саудитска Арабия, Газпром и Иракската петролна компания, които са изцяло държавни.

В доклада се казва още, че през миналата година в света са сключени 172 „крупни сделки“, т.е. над 1 млрд. долара. От своя страна, председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Иво Прокопиев посочи, че е важно и наши компании да инвестират в региона. По думите му към момента шампиони в това отношение Техномаркет, Белла България, Оргахим, Първа инвестиционна банка, Каолин, Приста ойл, Софарма, Кейбълтел, Флорина, Монбат, Фикосота Синтез, Булцвет и др., които заедно за инвестирали в региона над 200 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:28 | 13.09.22 г.
fallback