fallback

До дни се очакват борсови оферти за царевица от нова реколта

Офертата на Фонд Земеделие за покупка за 30 хил. т пшеница при цена от 330 лв./т, обявена преди месец, не е реализирана

12:56 | 15.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

По всяка вероятност в края на тази или през следващата седмица ще бъдат обявени на Софийската стокова борса (ССБ) първите оферти и евентуално сделки за царевица от новата реколта, съобщиха за Investor.bg от ССБ. Борсови сделки с царевица не е имало от началото на лятото. Поради очакваните ниски добиви – по-малко от половината от нормалните, експерти прогнозираха, че цената на царевицата ще надмине тази на пшеницата, въпреки че по принцип съотношението е обратното.
 
Сделки за покупка на пшеница през изминалата седмица не са осъществени, тъй като има голямо разминаване между офертите купува (320-390 лв./т) и продава (550-570 лв./т). Офертата на Фонд ”Земеделие” за покупка за 30 хил. т пшеница при цена от 330 лв./т, обявена на ССБ преди един месец, не е реализирана. Последната борсова сделка с хлебно зърно беше сключена в началото на август.
 
Бялото брашно тип 500 в чували от 50 кг продължава да се предлага по цена от 617 лв./т, но сделки няма.
 
За разлика от първата седмица на октомври, през изминалата седмица сделки за маслодаен слънчоглед няма, а цената „продава” достигна рекордните 900 лв./т спрямо 850 лв./т в началото на месеца.
 
Новост за сезона е предлагането на кафе на зърна в пакети от 1 кг, но сделки няма поради голямата разлика между цена „купува” (2,5 лв./кг) и „продава” (7,5 лв./кг).
 
Предвид сезона, актуални са и офертите за нафта за отопление, като през изминалата седмица са сключени сделки при цена от 1 514,16 лв./1 000 л.
 
 
* Всички посочени цени са без включен ДДС
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:38 | 11.09.22 г.
fallback