fallback

Акция на седмицата – Индустриален Холдинг България

За последните пет работни дни акциите на ИХ България отчетоха ръст от 6,51% до рекордното средно ценово равнище 16,03 лв. за акция

11:27 | 13.10.07 г.

Поредният победител в седмичната рубрика на Investor.bg са книжата на Индустриален Холдинг България АД. За седмицата позицията поскъпна с 6,51% до рекордните 16,03 лв. за акция, което класира акциите на дружеството на второ място по ръст в рамките на BG40.
 
ИХ България е в процес на увеличение на капитала като дружеството планира да набере 41,7 млн. лв. (след приспадане на разходите), с които средства да финансира дейността на дъщерните дружества и по-конкретно проекти в отрасъл “морски бизнес” - морски транспорт и пристанищна дейност. За целта холдингът ще издаде 17 502 693 броя нови обикновени безналични акции с право на глас с номинална стойност от 1 лев и емисионна стойност от 2,4 лева. Ако бъдат записани и платени всички нови акции, акционерният капитал на дружеството ще нарасне със 67% до 43 756 733 лв.
 
Основните стратегически интереси на ИХ България са в отраслите морски бизнес - корабостроене и кораборемонт, пристанищна дейност, класификация и сертификация, морски транспорт; маширостроенето и речните круизи.
 
Сред дъщерните компаниите от портфейла на холдинга са Булярд корабостроителна индустрия АД, което притежава активите на бившата Варненска корабостроителница, КРЗ Порт Бургас, Одесос ПБМ, Меритайм Холдинг, ЗММ България Холдинг, което държи контролни пакети акции в капитала на Машстрой, ЗММ Сливен, ЗММ Нова Загора, Елпром ЗЕМ, Леярмаш и др. ИХ България има инвестиции в капитала и на Дунав турс, Приват Инженеринг, Хидро Пауър България, Международен Индустриален Холдинг България и др.
 
По-рано през месеца стана ясно, че Булярд корабостроителна индустрия е сключило договори за строителство на два кораба, всеки от които е с цена 41,1 млн. долара. През август същото дружество сключи договори за строителство на три кораба с Параходство БМФ на обща стойност 88,2 млн. евро.
 
Консолидираните приходи от продажби на Индустриален Холдинг България за първите шест месеца на 2007 г. са 52,985 млн. лв. и бележат спад от 3.4% спрямо тези за същия период на 2006 г. Този спад се дължи основно на корабостроителната дейност, която е с най-голям относителен дял в общите приходи на холдинга.
 
Неконсолидираната печалба на холдинга за полугодието е 3,2 млн. лв. при положителен финансов резултат от 462 хил. лв. година по-рано. Консолидираната печалба към края на юни възлиза на 6 млн. лв. при 4,8 млн. лв. печалба за съответния период на миналата година.
 
Индустриален холдинг България (ИХ България) е учреден през 1996 година като приватизационен фонд с цел придобиване на акции от предприятия, предложени от държавата за продажба по реда на масовата приватизация. След приключване на първата вълна на масова приватизация през февруари 1998 година Приватизационен фонд България АД преуреди дейността си като холдингово дружество по Търговския закон и се преименува на Индустриален холдинг България АД.
 
Книжата на ИХ България са включени в състава на SOFIX, BG40, BG TR30, както и в индекса Dow Jones STOXX EU Enlarged Total Market Index.
 

Свързани компании:

Индустриален Холдинг България АД(IHB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:41 | 12.09.22 г.
fallback