fallback

Преглед на печата за 13 октомври

България блокира ЕС заради еврото в. Сега

09:36 | 13.10.07 г.

България блокира ЕС заради еврото
 
в. Сега
 
Евросъюзът внезапно може да се окаже блокиран от понеделник, докато не се научи да пише правилно на български думата "евро".
Вицепремиерът и външен министър Ивайло Калфин предупреди вчера, че България няма да подпише на 15 октомври в Люксембург Споразумението за асоцииране и сътрудничество между ЕС и Черна гора, защото в българския му превод думата е изписана "еуро", което е неприемливо за нашата страна.
 
EVN иска по-скъп ток за малките фирми
 
в. Сега
 
Малкият и среден бизнес в Югоизточна България може да се окаже ощетен от поредната промяна на тарифите за тока, за която настоява местното електроразпределително дружество EVN. С мотив, че либерализацията на цените от 1 юли тази година влошава структурата на тарифите австрийското дружество предлага да намали цената за ползващите средно напрежение индустриални предприятия за сметка на цената на тока с напрежение 220 волта, който се ползва преди всичко от дребния бизнес. От дружеството не пожелаха да уточнят предложенията с мотива, че не са нови и че все още се водят преговори с Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.
 
Шофьорите ще карат безплатно по "Тракия" до 2010 г.
 
в. Новинар
 
Българските шофьори ще могат да преминават безплатно по автомагистрала "Тракия" до 1 януари 2010 година. Все още се уточнява дали след тази дата ще се купуват винетки или ще се заплащат тол-такси за ползването на аутобана. Това заяви вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов по време на парламентарен контрол.
До началото на 2010 година концесионерът - българо-португалският консорциум "Автомагистрала Тракия" трябва да завърши изцяло аутобана, както и да рехабилитира някои от по-старите, вече изградени, участъци от пътя. Чак след като станат ясни размерите на инвестициите, които компанията ще направи, тогава ще започне и събирането на таксите за преминаване и ще се уточни размерът им, каза Гагаузов.
  
Румъния ще строи трети мост на Дунав
 
в. Стандарт
 
До дни Румъния ще предложи на България споразумение за изграждане на мост Оряхово - Бекет. Това съобщи във Видин министърът на транспорта Петър Мутафчиев. Тъй като Румъния е предложила да построи този мост, България ще подпише споразумението. Това ще стане до края на годината. Работата по строежа на моста е напреднала и скоро северната ни съседка ще обяви концесия, допълни Мутафчиев. До края на октомври ще бъде пуснат фериботът Силистра - Кълъраш, е договорил още министърът с румънския си колега Орбан.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:30 | 13.09.22 г.
fallback