fallback

Разсрочват с 1 година кредитите на земеделците за торове за пшеница

Предоставя се и държавна помощ в размер на общо 12 хил. лв. за закупуване на фураж за изхранване на животни

17:34 | 12.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Да се разсрочат с една година, т.е. до 1 октомври 2008 г., задълженията на земеделските производители, които имат сключени договори за предоставяне на целеви кредит за закупуване на минерални торове за производство на пшеница, реколта 2006 - 2007 г., реши управителният съвет на ДФ „Земеделие” на свое заседание.
Разсрочването на задълженията на земеделските производители е една от мерките, одобрени от зърнопроизводители и Министерството на земеделието и продоволствието. От помощта ще се възползват 476 стопани, които през предходната 2006 г. са сключили договори за кредит с ДФ „Земеделие”, съгласно които се задължават да възстановят предоставените средства, заедно с 3% годишна лихва до 1 октомври 2007 г.
С решение на управляващия орган на фонда се разпределят и 7,5 млн. лв. по мярката Държавна помощ за компенсиране на загуби на земеделските производители за напълно пропаднали площи от пшеница и ечемик от реколта 2006/2007 г. За декар пшеница ще се предоставят по 35 лв., а за декар ечемик - 30 лв.
Държавен фонд „Земеделие” няма да подпомага по мярката производители, които имат неизпълнени договорни задължения по финансови линии с настъпил падеж или имат публични задължения.
С друго свое решение фондът предоставя на производителите на овче мляко целева субсидия в размер на 0,07 лв./литър за произведените и продадени количества мляко за периода от 1 март 2007 г. до 15 май 2007 г. Производителите на краве мляко ще получат за септември субсидия в размер на 0,08 лв./литър, а на биволско, овче и козе мляко - в размер на 0,07 лв./литър.
 
Предоставя се и държавна помощ в размер на общо 12 хил. лв. за закупуване на фураж за изхранване на животни на земеделски производители от районите, влизащи в специалните програми - Родопи, Северозападна България, Странджа – Сакар.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:29 | 11.09.22 г.
fallback