fallback

България ще е домакин на среща на транспортни министри от ЦИЕ

Темата на срещата ще бъде „Модернизиране на транспортната инфраструктура по основните направления на трансевропейската транспортна мрежа”

16:21 | 12.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

България ще е домакин на Срещата на министрите на транспорта на страните-членки на Централноевропейската инициатива (ЦЕИ) и ще председателства Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ). Форумът ще се проведе на 15 и 16 октомври 2007 г. във Варна, съобщиха от Министерство на транспорта.
Темата на срещата ще бъде „Модернизиране на транспортната инфраструктура по основните направления на трансевропейската транспортна мрежа”. В хода на разговорите ще се обсъждат развитието на Трансевропейската транспортна мрежа и връзките й със съседните държави и региони; развитието на транспортната инфраструктура чрез финансиране от европейските фондове, международните финансови институции и държавния бюджет; подготовката на подходящи проекти за финансиране от европейските фондове.
Във форума ще вземат участие българският министър на транспорта Петър Мутафчиев, министърът на транспорта и съобщенията на Гърция Костис Хадзидакис, министърът на благоустройството, транспорта и телекомуникациите на Албания Сокол Олдаши, министърът на транспорта и съобщенията на Македония Миле Янакиески, министърът на транспорта, морските въпроси и телекомуникациите на Черна гора Андрия Ломпар, генералният директор на ЦЕИ Хералд Крейд, отговорникът за проектите на ЦЕИ Гуидо Паолучи, както и представители от Австрия, Беларус, Босна и Херцеговина, Хърватска, Чехия, Италия, Молдова, Полша, Румъния, Словакия, Словения и Турция.
Централно-европейската инициатива (ЦЕИ) обхваща 18 страни-членки – Албания, Австрия, Беларус, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чешката република, Унгария, Италия, Македония, Молдова, Полша, Румъния, Сърбия, Черна гора, Словакия, Словения и Украйна. Начало на ЦЕИ поставя подписаният на 11 ноември 1989 г. в Будапеща договор между Австрия, Италия, Унгария и Югославия. Той създава платформа за взаимно сътрудничество в областта на политиката, икономиката, науката и културата. България става пълноправен член на инициативата на 1 юни 1996 г. Една от приоритетните цели на ЦЕИ е развитието на сътрудничеството между страните от Централна, Източна и Югоизточна Европа и подпомагането на европейската интеграция и подготовката на страните-членки за присъединяване към ЕС.
България пое председателството на ЦЕИ на 1 януари 2007 г.
ПСЮИЕ е форум за дипломатически и политически диалог. Началото на инициативата е положено на Софийската среща на министрите на външните работи на страни от Югоизточна Европа през 1996 г. В него участват България, Гърция, Румъния, шестте страни от Западните Балкани, Турция и Молдова.
България председателства ПСЮИЕ от май 2007 г. до май 2008 г.
Председателство си е поставило за цел консолидиране на стабилността и сигурността в региона; успешно завършване на процеса на трансформация на регионалните инициативи, свързан със закриването на Пакта за стабилност за ЮИЕ, и създаването на негово място на Съвет за регионално сътрудничество.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:58 | 10.09.22 г.
fallback