fallback

EVN придоби eлектроразпределителната мрежа на Слънчев бряг АД*

Вчера между EVN AG и Република България бе подписана спогодба за прекратяване на делото в Арбитражния съд при Международната търговска камара в Париж

12:24 | 12.10.07 г.

„ЕВН България Електроразпределение“ АД сключи в четвъртък споразумение за закупуването на всички активи, които са част от или са използвани за обслужването на електроразпределителната мрежа, притежавана от „Слънчев бряг“ АД, съобщиха днес от електроразпределителното дружество, собственост на австрийската EVN AG.
В същия ден EVN и Агенцията за приватизация и Агенцията за следприватизационен контрол подписаха спогодба за прекратяване на делото в Арбитражния съд при Международната търговска камара в Париж. Делото бе заведено във връзка с клауза в приватизационния договор за съдействие от страна на Агенцията за приватизация за продажбата на електроразпределителната мрежа на “Слънчев бряг” АД, която според приватизационния договор за ЕРП-тата в Пловдив и Стара Загора EVN трябваше да придобие на цена от 25 млн. лева.
С подписването на спогодбата се създадоха предпоставките за придобиването на приблизително 2 880 км проводници средно напрежение и около 77 км проводници ниско напрежение, 101 трафопоста и 3 възлови станции, уточняват от EVN.
Броят на клиентите на разпределителната мрежа на Слънчев бряг възлиза на около 3 100 домакинства и 800 стопански абоната.
Слънчев Бряг ще бъде интегриран към КЕЦ Поморие.
Решението за продажбата на електроразпределителното предприятие за сумата от 36,86 млн. лв. без ДДС беше взето по време на Общото събрание на акционерите на Слънчев бряг през март миналата година.
Спогодбата с EVN е взаимно изгодна, каза пред журналисти изпълнителният директор на АП Тодор Николов. В близките дни тя ще бъде представена на Международния арбитражен съд при Търговската камара в Париж, където е заведено делото, и след нейното одобряване тя не подлежи на обжалване. Очаква се до края на годината EVN да встъпи в собственост на ЕРП Слънчев бряг.
Според спогодбата разликата между платената от EVN сума и уговорената в приватизационния договор, която е в размер на 23,8 млн. лв., ще бъде възстановена от АП на дружеството от т.нар. доверителна сметка.
След прехвърляне на активите от Слънчев бряг към EVN останалата сума от доверителната сметка в размер на 48,8 млн. лв. ще постъпи в държавния бюджет.
До момента акциите на дружеството се търгуват без изменение на цена 19 лв., като по позицията минаха 14 лота.
 
*Информацията е актуализирана към 16,48 часа

Свързани компании:

Слънчев бряг АД(SLB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:07 | 14.09.22 г.
fallback