fallback

Предпазна клауза за земеделие – в България не, в Румъния – да

Такова е личното мнение на Кабил. За предпазна клауза се заговори преди няколко дни заради неправилното усвояване на евросредствата

14:26 | 11.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

По всяка вероятност на Румъния ще бъде наложена от ЕС предпазна клауза по земеделие, изразяваща се в ограничаване с 25 на сто на средствата от бюджета на Евросъюза за плащания на единица площ (преки плащания) за подпомагане на земеделските производители. Това мнение изказа на пресконференция днес министърът на земеделието Нихат Кабил.

Вчера стана ясно, че отпада вероятността на България да бъдат наложени такива ограничения.

За предпазна клауза срещу Румъния и България се заговори в края на миналата седмица. Като причина бе посочено неправилното усвояване на средствата, отпускани за земеделието. От ЕК отрекоха да има нагласа за такова решение.

По принцип не е отпаднала вероятността в следващи години да се наложат ограничения на размера на преките плащания в земеделието у нас, но това ще е въз основа на проверки, еднакви за всички страни от ЕС, поясни Кабил.

Общо 79 хил. регистрирани земеделски стопани са подали заявления за получаване на преки плащания, каза още министърът. Плащанията за тази година, чийто общ размер е 250 млн. евро, ще се извършват в периода 1 декември 2007 – 28 февруари 2008 г. Заявленията за плащания за следващата година почват да се приемат от 1 март следващата година.

През октомври органи на ЕС ще направят проверки на 16 хил. заявления относно тяхната изрядност.

На днешното си заседание Министерски съвет одобри общия финансов ресурс и основните направления на оперативна програма Рибарство и аквакултури и още утре програмата ще бъде изпратена за одобрение на ЕК. Средствата за тази програма за периода до 2013 г. възлизат общо на 107 млн. евро, като 75 на сто от тях, т.е. 80 млн. лв., ще бъдат осигурени от Европейския фонд по рибарство, а останалите са национално съфинансиране.

Управляващ орган по програмата у нас е Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури към земеделското министерство.

Според измененията, приети днес от кабинета в Наредбата за означаване и търговско представяне на вината, спиртните напитки и продуктите от грозде и вино, единствените наименования за означаване на регионални вина вече ще бъдат „Дунавска равнина“ и „Тракийска низина“. Целта на измененията според Кабил е допълнителна сигурност на българските винопроизводители при износа на вина в ЕС и извън съюза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:06 | 09.09.22 г.
fallback