fallback

Оползотворяващите организации се провалят, МОСВ иска нов меморандум

Груби нарушения при отчитането на обхванато население и въвеждане на ефективни локални системи са допуснати от Екопак

17:27 | 10.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Подготвя се нов Меморандум между Министерството на околната среда и водите и организациите за оползотворяване на отпадъци от опаковки за изграждане и функциониране на системите за разделно събиране, съобщиха от МОСВ.
Първият беше подписан през май 2006 година. Това се налага, защото въпреки регламентираните в първия документ изисквания и поетите ангажименти все още в страната няма ефективно действаща система за разделно събиране на отпадъци.
В меморандума беше предвидено до 1 юни тази година в системите за разделно събиране да се обхванат 3 млн. жители, до края на 2007 г. - 4,5 млн. жители и до края на 2008 г. – 6 млн. жители. При извършените до момента проверки МОСВ отчита, че поставянето на контейнери в определен район, както и сключването на договори с общини не означава обхванато население, както се опитват да докажат организациите. Необходимо е да се въведе чисто нов подход за отчитане на обхванатото население.
Изпълнението на този критерий вече ще зависи от наличието на цялостен затворен цикъл – разделно събиране чрез контейнери, транспорт, сепариране, организирана система за оползотворяване/рециклиране на отпадъците. Ще зависи и от наличието на разяснителна дейност по места, която до момента също не се извършва ефективно.
От представените до момента от организациите документи е видно, че по-голямата част от отчетените от тях количества отпадъци не са събрани от системите за разделно събиране, а от пунктове за вторични суровини и от техни членове. Eдно от изискванията на директивата на ЕС за отпадъците от опаковки е те да се събират от мястото на образуването им, т.е. включително и от населението. За периода до края на юни тази година организациите отчитат 37 хил. т отпадъци от опаковки, от които по-малко от 2000 т са събрани чрез контейнерите за разделно събиране.
Голяма част от тези отпадъци не се предават за оползотворяване и рециклиране, а се складират на площадките на подизпълнителите.
До момента в страната има само две действащи сепариращи инсталации.
Проверките на МОСВ констатират и редица финансови нарушения. Подписаният миналата година Меморандум въведе изискване организациите по оползотворяване да финансират системите за разделно събиране с не по-малко от 110 млн. лв. общо за периода 1 юни 2006 – 31 декември 2007 г. До момента от организациите не са отчетени разходваните средства по пера така, както те са заложени в инвестиционните им програми, и така, както е записано в условията им да предоставят отчет в едномесечен срок от изтичането на сроковете по меморандума. Дори официално изисканата от МОСВ информация не съдържа исканите данни.
При отчитане на приходите и разходите от организациите прави впечатление, че тези средства с в големи размери, както и че не се ползват за развиване на системите за разделно събиране, а са оставени в сметка на организациите. По този начин те нарушават изискването да не разпределят печалба, а да инвестират натрупаните средства за подобряване на системите за разделно събиране. Това нарушение води до риск за изтичане на средства след ликвидиране на дейността на организацията като такава и създава възможност за разпределяне на средства от тях към техните акционери под формата на бонуси за предадени вторични суровини.
Общо отчетените приходи от организациите по оползотворяване за 2006 г. са 37,551 млн. лв., а отчетените разходи са 28,936 млн. лв. Всички организации по оползотворяване не надвишават минималния размер на лицензионните възнаграждения, определени в меморандума. От организациите се разходват средства, които нямат общо с основната им дейност, като построяване на детски площадки и други. Реално те отчитат разходи, които не са били направени от тях и не са за тяхна сметка – например налични дълготрайни материални активи на техни подизпълнители.
Груби нарушения при отчитането на обхванато население и въвеждане на ефективни локални системи са допуснати от „Екопак”.
На базата на направения анализ МОСВ счита, че за създаване на устойчиви системи за разделно събиране за 2008 година ще е необходимо организациите да инвестират 100 млн. лв. (с начислени данъчни задължения). В тези разходи са включени както средствата, нужни за експлоатация на системите за разделно събиране, така и средства за информационни кампании и за покриване на административните разходи за дейността на организацията.
В новия меморандум се предлага и въвеждане на завишени изисквания към пунктовете за вторични суровини, които работят с организациите по оползотворяване и се използват от тях и за разделно събиране на отпадъци от опаковки. Предвижда се тези, които не отговарят на изискванията на нормативната уредба и не притежават съответните разрешителни, да бъдат затворени в срок до 1 януари 2009 година. Ще се изисква складовият обем на закрито работно помещение на пункта да бъде не по-малък от 200 куб/м, с площ от 100 кв.м, както и наличието на електронна везна. Целта е да се ограничи възможността организациите да сключват договори с пунктове, които не отговарят на строителните и хигиенните норми, построени са в близост до домовете и създават риск за замърсяване на околната среда и за здравето на хората.
В момента МОСВ и организациите водят преговори за подписване на новия меморандум.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:15 | 09.09.22 г.
fallback