fallback

Автомобилите вдигнаха приходите във вътрешната търговия с 5% към август

Търговията на дребно и ремонт на лични вещи и стоки за домакинството отбелязва ръст от 7,8%

17:59 | 09.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Нетните приходи от продажби на продукция, стоки и услуги в сектор „Търговия, ремонт и техническо обслужване на автомобили и мотоциклети, на лични вещи и стоки за домакинството” за периода януари-август 2007 г. при осигурена съпоставимост нарастват с 4,7% в сравнение със съответния период на предходната година, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ).

Най-голямо е увеличението при търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили, което възлиза на над 13% на годишна база. Определя се от реализираните темпове на растеж в двете основни съставни поддейности ­ търговия с автомобили и мотоциклети и търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали, съответно 18,2% и 7,1%.

Търговията на дребно и ремонт на лични вещи и стоки за домакинството отбелязва ръст от 7,8%, резултат от увеличението в структуроопределящите съставни дейности ­ търговия със стоки за домакинството и битова техника и търговия с текстил, облекло и обувки ­ по 9,2%, търговия с храни, напитки и тютюневи изделия ­ 8,6%, търговия с фармацевтични и медицински стоки ­ 7,5% и други.

Търговията на едро създава около 70% от приходите за сектора и увеличението от 2,5% до голяма степен определя величината на общото нарастване. От основните съставни дейности висок ръст е отчетен при търговията на едро с машини и оборудване ­ 19,1%, неспециализираната търговия на едро – 9,9% и търговията на едро със стоки за домакинството ­ 9,4%, които компенсират намалението в останалите наблюдавани дейности.

Отрицателните темпове варират от 5,9% при търговското посредничество до 1,2% при търговията с неселскостопански междинни продукти (суровини, материали и горива).

През месец август нетните приходи по съпоставими цени нарастват с 1.8% спрямо същия месец на предходната година, следствие на положителните темпове в търговията с автомобили и горива – 9,4% и търговията на дребно – 3,7%, редуцирани от търговията на едро, при която нивото е без промяна.

Нетните приходи нарастват и спрямо предходния месец, като общото увеличение от 3,4% се определя от отчетените ръстове във всички основни дейности. При търговията на едро и търговията на дребно нарастването е съответно 4,2% и 2,3%, а търговията с автомобили и горива отбелязва минимално увеличение от 0,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:10 | 08.09.22 г.
fallback