fallback

ДКЕВР разяснява как може да сменим доставчика си на ток – на теория

В брошурата се посочва, че гражданите, при желание, могат да избират между над 30 лицензирани търговци на електроенергия

16:44 | 08.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Как българските граждани да се възползват от свободния енергиен пазар, влязъл в сила от 1 юли т.г., разяснява специална информационна брошура, изготвена от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Брошурата ще се разпространява от утре в пунктовете за заплащане на сметките за ток в София, Пловдив, Варна, Велико Търново и Плевен, съобщават от ДКЕВР.
В брошурата се посочва, че гражданите, при желание, могат да избират между над 30 лицензирани търговци на електроенергия, като изхождат от най-изгодното за тях предложение относно цена на тока и качество на обслужване. Между лицензираните досега от ДКЕВР търговци са: НЕК АД, АЕЦ Козлодуй ЕАД, ЧЕЗ Трейд – България ЕАД, Щаткрафт Саут Ийст Юръп ЕООД, ЕВН България Електроразпределение АД, Електроразпределение-Столично АД, Е.ОН България Трейдинг ЕООД и т.н.
От държавната комисия уточняват, че търговецът на електроенергия може да бъде сменян неограничен брой пъти, като единственото условие е предишните сметки на абоната да бъдат платени. Освен това гражданите, по избор, могат да сключат договор с една фирма за самата електроенергия и за разпределение, или два отделни договора с две дружества.
На практика обаче нещата стоят по друг начин. Далеч не всички от лицензираните търговци ще искат, нито са длъжни да продават „на дребно” електроенергия, т.е. на отделните домакинства. А и ДКЕВР трябва да изготви определени разчети за консумацията на електричество на отделните сгради и т.н., за да могат търговците да направят собствените си планове и сметки.
Да не говорим, че всеки лицензиран търговец, който възнамерява да продава ток пряко на абонати (отсега или след известно време), би трябвало да обяви на сайта си или по друг достъпен начин условията и вариантите (ако има такива) за това. По всяка вероятност гражданите, които скоро решат да сменят доставчика си на електроенергия, ще установят, че нашият електроенергиен пазар засега е либерализиран само на теория.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:20 | 09.09.22 г.
fallback