fallback

Цената на природния газ се вдига само с 4 на сто

В началото на месеца ДКЕВР утвърди пределна цена за продажба на природния газ за четвъртото тримесечие, която е с 9,2 на сто по-висока от тази за третото

16:14 | 05.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Булгаргаз ЕАД ще продава през четвъртото тримесечие природен газ на крайните снабдители по цена от 332,3 лв. за 1 000 куб. м без ДДС (398,76 лв. с ДДС), което е увеличение само с 4 на сто спрямо цената за третото тримесечие на годината.
Това се казва в подписания днес Меморандум между Булгаргаз и 14 газоразпределителни дружества в страната.
На 1 октомври Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) утвърди пределна цена за продажба на природния газ за четвъртото тримесечие, която е с 9,2 на сто по-висока от тази за третото, т.е. 348,96 лв. за 1 000 куб. м без ДДС (418,75 лв. с ДДС).
Газоразпределителните дружества ще продават газ по цена до 4 на сто по-висока от тази за третото тримесечие, се казва още в меморандума. Между 14-те дружества, подписали документа, са Овергаз, Примагаз, Камено газ, Черноморска технологична компания, Ситигаз България и др.
От ръководството на Булгаргаз заявиха, че ще продават природния газ на посочената по-ниска цена и на топлофикациите в страната.
Министърът на икономиката Петър Димитров заяви, че по-малкото повишение на цената на суровината е станало възможно, след като държавата в негово лице се отказва от своя дял от печалбата (дивидент) на Булгаргаз за последното тримесечие на годината. Посоченото решение е съгласувано от министъра на финансите, но трябва да се утвърди от Министерски съвет. По този начин се цели и намаляване на инфлацията в страната, допълни Димитров.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:34 | 07.09.22 г.
fallback