fallback

Петър Димитров: Искането на учителите означава вдигане на данъците

Вече има и предложения за качването на ДДС над 22% или ставката на плоския данък да бъде не 10, а 15-20%, каза министърът на икономиката

15:57 | 05.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Искането на учителите за незабавно вдигане на заплатите със 100% означава, че трябва да се вземе от средствата за други сектори, а в малко по-дългосрочен план да бъдат вдигнати някои данъци. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров в отговор на депутатски въпрос.
По думите му вече се чуват предложения в тази връзка за качването на ДДС над 22% или ставката на плоския данък да бъде не 10, а 15 - 20%.
Тези въпроси трябва да се обмислят преди гласуването на държавния бюджет от Народното събрание следващата година, каза Димитров и добави, че ако се реши средствата за образование да не са 4,2% от БВП, както е тази година, а повече, за това трябва да има съгласие в обществото.
Относно хипотезата за вдигане на данъците Димитров даде пример, че със съгласието на цялото общество гражданите на бившата Западна Германия плащат 5,5% допълнителен данък върху доходите си, което ще продължи до 2020 г., за да може стандартът на живот в бившата Източна Германия да се изравни с техния.
Димитров напомни, че при заложен в бюджета таван за публичните разходи от 40% от БВП за тази година се очертава да бъдат изхарчени 37,2%, което е по-малко от повечето страни в ЕС.
В момента несъбраните вземания на Топлофикация София са около 200 млн. лв., а нейните дългове към Булгаргаз са около 150 млн. лв., каза в отговор на друг депутатски въпрос Димитров.
Той изрази становище, че оздравяване на топлофикационното дружество може да стане чрез приватизация, като в момента тече процедура за избор на консултант. Министърът прогнозира, че оздравяването на Топлофикация София може да стане до края на мандата на това правителство, като би трябвало процесът да започне още в началото на следващата година.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:35 | 07.09.22 г.
fallback