fallback

Над половината от проверени туристически обекти в София с нарушения

В резултат на извършените проверки 70% от нередовните туристически обекти са подали заявление за откриване на процедура по категоризация

16:19 | 04.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

При проверка на общо 284 туристически обекта на територията на Столична община, извършена от общинско предприятие „Туристическо обслужване”, е установено, че 152 от тях не са категоризирани или са с нередовни документи, е заявил директорът на Туристическо обслужване Стоян Лазаров.
Посочената статистика обхваща периода от 1 април 2007 до 30 септември 2007 г. Целта на проверката е да установи фактическото състоянието на туристическите обекти на територията на София във връзка с изискванията за получената категория съгласно Закона за туризма и Наредбата за категоризиране.
В резултат на извършените проверки 70% от нередовните туристически обекти са подали заявление за откриване на процедура по категоризация. Четиридесет и шест обекта не са се явили в указаните срокове за подаване на документи за процедура по категоризация.
Експертите са установили още, че се предоставят туристически услуги, които не отговарят на изискванията за утвърдената категория, че от проверените сезонно работещи обекти 69 са с изтекъл договор за наем или анекс за ползване на алейна площ, както и че почти всички сезонно разкрити обекти ползват по-голяма алейна площ от разрешената по силата на стари договори.
Голяма част от сезонно работещите туристически обекти не осигуряват достатъчен брой санитарни възли, съответстващи на броя на местата, а някои от тях изобщо не осигуряват санитарен възел и работят с персонал, които няма документ за правоспособност.
Сред проверените обекти са сезонни заведения в Южен парк, Парк „Докторска градина”, Зона НДК, бул. „Витоша”, бул. „България”, театър „Иван Вазов”, Борисова Градина, парк „Оборище”, Зона- Парламент- Д. Градина, Студентски град, район Люлин, Драгалевци.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:53 | 05.09.22 г.
fallback