fallback

Глобяват с общо 50 хил. лв. собственика на Автогара Плевен

„Автобусни превози” АД е собственик на Автогара-Плевен и притежава господстващо положение на пазара на автогарово обслужване на превозвачи, уточняват от комисията

15:37 | 04.10.07 г.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи две имуществени санкции на „Автобусни превози” АД, Плевен, в размер на 30 000 лв. за нарушение на чл. 18, т. 1 и 20 000 лв. за нарушение на чл. 18, т. 3 от Закона за защита на конкуренцията, съобщиха от комисията.
Производството е образувано по молба на фирма за обществен превоз „Планета транс” ООД - Плевен.
„Автобусни превози” АД е собственик на Автогара Плевен и притежава господстващо положение на пазара на автогарово обслужване на превозвачи, уточняват от комисията.
Ответното дружество е определило цената на услугата „продажба на билети” като процент от стойността на билетите, а не въз основа на извършените разходи по предоставянето й, се казва становището на КЗК. В допълнение, фирмата е въвела такса билетно-касово обслужване, с което реално изисква повторно заплащане на една и съща услуга.
КЗК е установила още, че „Автобусни превози” АД злоупотребява с господстващото си положение и като ограничава възможността на превозвачите сами да продават билети на клиентите си, прекратява едностранно договорите при забава на плащанията и ги задължава да заплащат авансово такса за престой. Нещо повече, част от превозвачите са поставени при по-неблагоприятни условия спрямо други, допълват от комисията.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:28 | 14.09.22 г.
fallback