fallback

Керезов: Не сме купували застрахователна компания в Русия*

Според в. "Комерсант" Химимпорт е придобил застрахователя "Итил", което било първа крачка към поемане на концесията на Международно летище „Казан”

13:16 | 04.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

„Химимпорт не е придобивал застрахователна компания от Русия. Ако беше станало подобно нещо щяхме досега да сме съобщили на БФБ“. Това коментира за Investor.bg членът на Управителния съвет на Химиморт Александър Керезов във връзка с информация на вестник "Комерсант", че бизнесменът от град Казан Азат Хаким е продадал 97,37% от капитала на застрахователната компания „Итил” на българския концерн.

Според участниците на пазара на застрахователни услуги в Татарстан (част от Руската федерация) цитирани от изданието, продажбата на „Итил”, който е основен застраховател на имуществото на Международно летище „Казан” (МАК), се осъществява в рамките на подготвян договор за това МАК да бъде даден на концесия на българския холдинг.

От правителството на Татарстан не свързвали сделката, за която пише вестникът, с предстоящите решения за МАК, отбелязвайки, че управляващата компания за летището ще бъде определена чрез конкурсна процедура. 

Информацията за продажбата на татарстанската застрахователна компания „Итил” е потвърдена за „Комерсант” от нейния собственик Азат Хаким. Той е казал, че купувачът на „Итил” е българският концерн „Химимпорт”, който контролира „Хемус ер“, „България ер“ и „Виаджо ер“. Хаким е пояснил, че преговорите са продължили една година. Той обаче не е посочил стойността на сделката.

По данни на Федералната служба за застрахователен надзор „Итил” е на 328-мо място сред застрахователните компании в Русия по премиен приход за 2006 г., който възлиза на 159,1 млн. рубли (4,5 млн. евро), или с 48% повече от 2005 г. 

По време на днешната борсова сесия акциите на Химипорт понижиха стойността си с 0,17% до средно ниво от 17,87 лв. за брой при изтъргувани 57 255 лота.  *Актуализирано към 16:55 часа

Свързани компании:

Химимпорт АД(CHIM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:35 | 14.09.22 г.
fallback