fallback

Гюешево ще бъде входно-изходната точка на петролопровода Бургас-Вльора

Към момента стойността на изграждането на нефтопровода и инфраструктурата към него се изчислява на около 1,2 млрд. евро

12:45 | 04.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Контролно-пропусквателният пункт Гюешево е определен за входно-изходна точка за трасето на петролопровода Бургас-Вльора, стана ясно на днешното заседание на Министерски съвет.
Пунктът е определен чрез двустранен протокол между България и Македония.
Нефтопроводът Бургас-Вльора (АМБО) е част от Европейския коридор номер 8 и преминава през територията на България, Македония и Албания, като общата му дължина е около 920 км.
Към момента стойността на изграждането на нефтопровода и инфраструктурата към него се изчислява на около 1,2 млрд. евро, а капацитетът му се предвижда да бъде 35 млн. тона годишно.
С изграждането на петролопровода се очаква да се повиши сигурността на нефтените доставки в черноморския, адриатическия и средиземноморския регион.
Тристранната конвенция между България, Албания и Македония за изграждането на нефтопровода беше подписана на 31 януари тази година и по-късно беше утвърдена от Народното събрание заедно със споразумението за строителството на нефтопровода Бургас-Александруполис. Идеята за строителството и на двата нефтопровода датира от преди повече от десет години.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:31 | 05.09.22 г.
fallback