fallback

Станишев: Няма прегряване на икономиката. Еврото – след пет-шест години

За да намалеели оплакванията на бизнеса от липса на кадри, правителството мисли да въвежда „зелена карта“ за чужденци, които искат да работят у нас

12:46 | 03.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Реално е България да въведе еврото и да се присъедини към еврозоната след пет-шест години, каза премиерът Сергей Станишев по време на втората годишна среща между правителството и бизнеса, на която заяви още, че според него няма прегряване на българската икономика. 

Според последната обявена преценка на агенция Fitch страните от Източна Европа ще се забавят с влизането в еврозоната, като основна пречка за това в България и Румъния е високата инфлация.

По думите на Станишев продължава да има консенсус между правителството и бизнеса относно запазване в страната ни на валутния борд до въвеждане на единната европейска валута.
Като основен приоритет на правителството пак бяха изтъкнати реформите, свързани като цяло с членството ни в Европейския съюз и по-конкретно „инвестициите и реформите в областта на образованието, науката и иновациите“. За следващата година според Станишев се предвижда бюджетът да отдели за наука с 60 млн. лв. повече отколкото за тази година.
По думите на министър-председателя ако заплатите на учителите се увеличат със 100%, каквито са исканията им, „това ще повлече съответните искания за работни заплати от страна на медицинските работници и работещите в други сектори, което пък може да доведе до хиперинфлация, каквато имаше в страната преди десет години“. Станишев за пореден път заяви, че е съгласен да се инвестира в образованието, стига това да е съчетано с реформи в системата, „включително и финансови, диференциране на заплащане на учителите и така нататък“. По отношение на учителските заплати председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Иво Прокопиев изрази още по-категорична позиция, заявявайки, че до 2010 г. трябва задължително да има съкращение на учителите с 30%, но ако те искали незабавно увеличение на заплатите, съкращенията трябвало да се извършат незабавно. Освен това по думите на Прокопиев е нужно учителите да предоставят по-качествен продукт. „По същата логика и бизнесът би могъл да протестира поради некачественото образование“, коментира той. Според него основен проблем на българската икономика е недостатъчната производителност на труда, „което е особено видно в сферата на образованието“.
Същевременно Прокопиев съобщи по време на форума, че стига държавата да има финансови възможности, бизнесът ще поиска от средата на следващата година осигуровките да бъдат намалени още малко.
Във връзка с въпроси от страна на присъстващите на форума представители на бизнеса Прокопиев изрази мнение, че няма „прегряване“ на българската икономика, а отраслите, в които се влагат най-много инвестиции, са недвижимите имоти, строителството и туризмът, като само в недвижими имоти отиват една трета от всички инвестиции.
„Това екстензивно развитие на тези отрасли може да продължи още 5-6 години до влизането ни в еврозоната“, каза той.
Премиерът също беше категоричен, че няма прегряване на икономиката ни и икономическият растеж може да се запази висок – над 6% какъвто е за последното тримесечие. Според Станишев обаче проблем представлява високият дефицит по текущата сметка, поради който трябва да има и голям финансов излишък.
Във връзка с оплакванията от страна на бизнеса за дефицит на квалифицирани кадри Станишев съобщи, че се обмисля въпросът за въвеждането на т. нар. „зелена карта“, която да се дава на чужденци с правото да живеят и работят в България, но без автоматично да получават българско гражданство.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:40 | 11.09.22 г.
fallback