fallback

До края на 2007 пускат първата сортираща инсталация за стъкло у нас

Капацитетът на съоръжението ще бъде 5 тона/час

08:37 | 03.10.07 г.

Екобулпак изгражда на територията на Столична община първата в България и в Източна Европа автоматична инсталация за сортиране и рециклиране на стъкло, която трябва да бъде пусната в експлоатация до края на годината, съобщи Милен Димитров, прокурист на дружеството, по време на панел на тема „Управление на отпадъци” от форум „Инвестиции в околната среда за по-добро качество на живот“, проведен с медийното партньорство на Investor.bg.
 
Капацитетът на съоръжението ще бъде 5 тона/час. Ще бъдат открити 7 работни места.
 
Също до края на годината Екобулпак планира да пусне пет нови сортиращи инсталации на отпадъци от опаковки в страната – в София, Русе, Пазарджик, Търговище и Пловдив, каза още Димитров. През юли сортираща инсталация беше открита в Габрово.
 
За изминалата година дружеството за разделно събиране и оползотворяване на отпадъци е закупило и разположило 10 800 контейнера и са обхванати 874 хил. жители. Постигнатата гъстота от 1 контейнер на 87 жители е по-голяма от първоначалната цел от 1 на 435 жители, посочи Димитров. Сред целите на дружеството е през тази година системата за разделно сметосъбиране да обхване над 2 млн. жители.
 
Целта на системата е да се намалят с 30% битовите отпадъци, които постъпват за депониране, като по този начин се удължи животът на площадките за депониране.
 
Сред основните проблеми при разделното събиране на отпадъци Димитров посочи липсата на навици и мотивация у хората, липсата на контрол и ясни правила при изхвърлянето на отпадъци, липсата на инфраструктура за интегриране на система за разделно събиране и други.
 
„Ако в Австрия 10% от гражданите са несъзнателни по отношение на отпадъците, предполагам, че в България 70 на сто са такива”, коментира ситуацията с разделното събиране у нас Станимир Добрев, генерален представител на Заубермахе България ЕООД, в рамките на панела.
 
Дружеството присъства в страната от една година, като е оператор на депото за битови отпадъци в Горна Оряховица и е собственост на австрийската Saubermacher Dienstleistungs AG, която предлага пълен цикъл управление на отпадъци в 9 европейски държави. Годишният оборот от основната дейност на компанията е около 202 млн. евро.
Около 370 млн. евро от общия индикативен бюджет за България по Оперативна програма "Околна среда 2007 - 2013 г." в размер на 1,8 млрд. евро ще бъдат отделени за проекти, свързани с управление на отпадъци в страната, каза в рамките на панела Чавдар Георгиев, зам.-министър на околната среда и водите.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:12 | 04.09.22 г.
fallback