fallback

Преглед на печата за 3 октомври

07:35 | 03.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

В София ще има четири бизнес парка
в. Дневник
 
Три нови бизнес зони се обособяват в София, съобщи Диян Дяков, мениджър офис площи в "Риджънтс пропърти адвайзърс". Компанията се занимава с продажбата и консултирането на бизнес имоти.
 
Освен сега съществуващия парк в жк "Младост" 4 другите са по бул. "Вапцаров", около летището и в жк "Люлин". В момента има интерес към закупуване на офиси, но липсва предлагане на пазара, посочи Дяков. По думите му тенденцията е да се върви към инвестиционна продажба на цели сгради заедно с наемателите. В момента например се обмисля продажбата на проекта на бъдещия "Елипс център" на бул. "Цариградско шосе", където инвеститор е белгийската "Елпа дивелопмънт".
Бюджетният излишък наближи 3 млрд. лева
в. Сега
 
Излишъкът в хазната наближава към 3 млрд. лв. Към края на август той възлиза на 2.87 милиарда, съобщи вчера Министерството на финансите. Той е 21 пъти повече от записаните в закона за бюджета 134 млн. лв., или 5.6 % от БВП.
Данните на БНБ до края на юли сочат, че дефицитът по текущата сметката е 3 млрд. евро, или 11.4% от БВП.
 
Преди месец финансовият министър Пламен Орешарски заяви, че е изненадан от категоричността, с която хората определят излишъка като голям. "Обикновено тези характеристики са на непрофесионалисти. Ние дори имаме дебат колко по-голям трябва да бъде излишъкът при очертаващия се дефицит по текущата сметка", каза Орешарски. Според него блокираните в резерва пари се равняват на двумесечните разходи на публичния сектор. "Ако едно българско домакинство има спестени 2 работни заплати, дали счита, че това е прекалено голям размер на спестяванията?!", каза тогава той.
 
"Елаците мед" купиха трета общинската фирма в София
в. Дневник
 
"Елаците мед" купиха трета общинска фирма в София. Във вторник медодобивното предприятие плати 8 млн. лв. за "Улично осветление", съобщиха от Столичната общинска агенция за приватизация. Компанията беше единствената, която подаде оферта, въпреки че над 20 фирми закупиха конкурсна документация. Минималната цена за 100% от общинското дружество беше 8 млн. лв.
 
Либерализираме пощенските услуги по-рано
в. Новинар
 
България е готова да либерализира пощенските услуги през 2011 г. Преди ден в Люксембург в Съвета на министрите на транспорта решиха да отложат либерализацията до 2011 г., а не да я въведат през 2009 г. В момента универсална пощенска услуга, каквито са писмата до 50 грама, могат да извършват само пощенските оператори. През 2011 г. това могат да правят и куриерите, които в момента пренасят само препоръчани.
Решението обаче не пречи за по-ранно въвеждане на пълното либерализиране на пощенските услуги в държавите-членки на ЕС, които имат готовност за това, каза Пламен Вачков, шеф на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения. 
 
Отоплителният сезон започва със скандал
в. Новинар
 
Живеещите в столичните квартали "Младост" и "Дружба" ще трябва да сменят топломерите си преди началото на отоплителния сезон, тъй като фирмата за топлинно счетоводство "Електрон Комерс", която ги е обслужвала до момента, не е получила лиценз, стана ясно вчера. Причината е, че никоя друга от компаниите за дялово разпределение не e работила с част от топломерите, които са поставяни от великотърновската фирма "Електрон комерс", обслужвала двата квартала.
 
За смяната на уредите с нови домакинствата ще трябва да отделят между 130 и 150 лева. При отказ на 50% от живеещите в блока да сменят уредите си можело да се стигне до изключване на отоплението, оплакаха се жители на кв. "Дружба". От ръководството на "Топлофикация София" обясниха, че проблемът с неполучената регистрация на фирмата за дялово разпределение е обсъден и до две седмици на засегнатите ще бъдат предложени различни варианти за излизане от ситуацията. Това обаче нямало да попречи парното в тези блокове да бъде пуснато дори и в близките дни, тъй като уредите на радиаторите били нулирани. 221 са обслужваните сгради в столицата от фирмата "Електрон комерс", уточниха от "Топлофикация София".
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:38 | 03.09.22 г.
fallback