fallback

НЕК: Енергийното производство от възобновяеми източници е полезно, но скъпо

14:21 | 02.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) е полезно за околната среда, но е в пъти по-скъпо в сравнение с конвенционалния начин, особено що се отнася до електроенергията от АЕЦ. Това каза изпълнителният директор на НЕК Мардик Папазян в рамките на панел „Енергетика и ВЕИ“ от провеждания днес с медийното партньорство на Investor.bg форум „Инвестиции в околната среда за по-добро качество на живот“. Папазян даде пример с това, че в момента НЕК продава на едро електроенергия по 70 лв. на мегаватчас, докато произведената от ВЕИ струва средно 175 лв. за мегаватчас, а е възможно да бъде и по-скъпа. По думите му електроенергията, произведена от вятъра е непредвидима като количество, имайки предвид източника. При този начин на производство на електроенергия трябва да има около 60% резервирани водни или газови мощности, в случай на недостатъчно енергия, получена от вятъра.

Заявените нови възобновяеми енергийни мощности до 2010 г. възлизат на около 2200 мегавата, каза още Папазян.

Той съобщи, че до две години трябва да бъде пусната в действие електроцентралата Цанков камък, а след влизането в действие на АЕЦ Белене НЕК ще строи каскадата Горна Арда.

От Асоциацията на производителите на екологична енергия пък изнесоха данни, според които само въз основата на вятърна енергия могат да бъдат включени електроенергийни мощности в размер на 5000 мегавата. Според данните на асоциацията, за да може до 2012 г. 12% от електроенергията в ЕС да се произвежда от ВЕИ, трябва да се вложат 140 млрд. евро. По този начин обаче ще се намали зависимостта на Общността от външни енергийни източници и ще се увеличи диверсификацията на доставките. Към момента производството на един киловатчас електроенергия от атомните централи струва 5,1-6,1 евроцента, от газ – 3,5-4,5 евроцента, от въглища – 4-5 евроцента.

От Министерство на околната среда и водите подчертаха, че производството на електроенергия от ВЕИ трябва да се насърчава, което у нас се правело чрез Закона за ВЕИ и биогоривата. Според закона през следващите 12 години електроенергията от ВЕИ трябва задължително да се изкупува на преференциални цени. От министерството напомниха, че вече по закон до 5% от горивата, използвани от МПС, трябва да са биогорива. За цел е поставена и работа в посока на намаляване на загубите при преноса и преобразуването на енергия, които в момента в ЕС са около 30%. 

От Свилоза АД, които също взеха участие в панела, пък припомниха, че влагат 9 млн. евро в подобряване на енергийната ефективност на предприятието. Те съобщиха за амбициите си разходите на енергия на компанията да намалеят за няколко години от 13% на 2% от общите приходи. От дружеството са изчислили, че по този начин годишно ще направят икономии в размер на 4,7 млн. евро. От предприятието съобщиха още, че имат намерения за изграждане на пречиствателни станции и клетки за различните видове технологични отпадъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:47 | 14.09.22 г.
fallback