fallback

Новите паспорти с чип ще струват около 50 евро

Досега 50 фирми от ЕС и САЩ са проявили интерес за производството на новите паспорти

12:31 | 02.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Новите български паспорти, които ще имат чип с данни, няма да са по-скъпи от средната за ЕС цена, каза министърът на вътрешните работи Румен Петков, цитиран от БТА. В момента тази средна цена е около 50 евро.
В България издаването на паспорт в момента струва между 35 и 150 лева, в зависимост от срока за извършване на услугата.
Министър Петков заяви, че издаването на нови паспорти ще започне близо 6 месеца, след като бъде избрана фирмата, която ще ги изработва. Всеки българин може да пътува със стария си паспорт до изтичането валидността на документа и никой няма да бъде задължаван да смени преждевременно паспорта.
Досега 50 фирми от ЕС и САЩ са проявили интерес за производството на новите паспорти. Очакванията са до края на годината да бъде избрана фирмата изпълнител на поръчката.
Заявления за новите паспорти ще се подават, както и до сега, по настоящ адрес в съответните районни полицейски управления. От отдел "Български документи за самоличност" изразиха опасения, че вероятно ще настъпят затруднения при издаването на паспорти за един ден. За тях ще трябва да се пътува до София.
Заявлението може да се подаде по местоживеене, но получаването най-вероятно ще става в столицата. Документите ще бъдат издавани само на едно място в цялата страна - в Националния център за персонализация към Генерална дирекция "Полиция" в София.
Новите паспорти на външен вид няма да се отличават от старите, освен означението, че имат чип. Електронният носител ще съдържа снимка на притежателя на паспорта и неговия ЕГН.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:03 | 12.09.22 г.
fallback