fallback

Товарните превози поскъпват, цените на автобусните билети се запазват

Причина за очакваното поскъпване от 10% при товарните превози са скъпите горива и увеличените заплати на шофьорите

09:21 | 02.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на международните автомобилни товарни превози между България и страните от ЕС и обратно до края на годината по всяка вероятност ще поскъпнат с до около 10%, прогнозираха за Investor.bg от големи български фирми за международен транспорт. Очаква се поскъпването да е по-голямо за превозите в посока от страни от Западна Европа към България и особено от Германия.

Като основни причини за поскъпването превозвачите изтъкват, от една страна – увеличението на цените на горивата от началото на годината с около 20%, което автоматично води до 8% увеличение на разходите, тъй като по принцип горивата представляват около 40% от всички разходи на транспортните фирми.

Другата основна причина за поскъпването на международните товарни превози, посочена от превозвачите, е значителното увеличение на работните заплати на шофьорите, които в някои фирми от началото на годината почти са се удвоили.

От бранша допълниха, че увеличението на разходите на транспортните фирми не води пряко до увеличение със същия процент на цените на превозите, тъй като на пазара на международни превози в Европа има голяма конкуренция и в крайна сметка цената се определя от търсенето и предлагането.

„Смятаме, че не е уместно увеличение на цените на годишните винетки за товарните камиони и автобусите, каквото предвижда Министерството на транспорта”, коментираха още превозвачи за Investor.bg. Тази година цените на дневните винетки са 20 лв., а на годишните – 950 лв. По информация на превозвачите, която не е потвърдена, за следващата година се предвижда цената на годишните винетки да стане 1 150 лв., а на дневните - само 10 лв. Според български превозвачи, така се „дава рамо” на превозвачи от трети страни и най-вече от Турция.

От друга страна, превозвачите одобряват евентуалното въвеждане на такса за преминаване през територията на страната на камиони от трети страни, каквато идея се обмисля от Транспортното министерство, давайки пример, че за турските камиони, преминаващи през Румъния, тази такса е 200 евро.

Цените на автобусните билети за междуградски превози по всяка вероятност няма да се увеличават до края на годината, казаха за Investor.bg от големи български автобусни фирми. От част от фирмите заявиха, че няма да увеличават и цените на билетите за международни превози по направленията, по които оперират. От фирмите припомниха, че в началото на юни имаше увеличение на междуградските превози по всички направления.

Автобусните фирми също споделят мнението, че цените на годишните винетки не би трябвало да се увеличават (или поне ръстът да е минимален), въпреки че почти нямат конкуренция от чуждестранни автобусни превозвачи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:45 | 11.09.22 г.
fallback