fallback

Програмата EUGA ще подпомага малките фирми за усвояване на еврофондовете

Програмата цели фирмите да получат повече информация за достъпа до еврофондовете и техническа и друга помощ при изготвянето на проектите

16:04 | 01.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Водещи банки, браншови организации и Министерство на администрацията и административната реформа (МДААР) подписаха днес Меморандум за сътрудничество по осъществяването на т.нар. Програма EUGA (European Union Grant Advisor), която е инициатива на Microsoft.
Програмата е насочена към българските малки и средни предприятия с цел да получат повече информация за достъпа до еврофондовете и техническа и друга помощ при изготвянето на проектите за кандидатстване за получаване на средства.
Меморандумът за сътрудничество беше подписан от представители на ръководствата на МДААР, БТК, БТТП, ДАИТС, КРИБ, Райфайзенбанк, Банка ДСК, Уникредит Булбанк, Фондация за реформа в местното самоуправление, БСК и представители на Microsoft за България.
Програмата стартира през 2003 г. и вече включва 17 страни. След подписването на меморандума председателят на БТТП Божидар Божинов отбеляза, че за периода 2007-2013 г. общо за ЕС ще бъдат отпуснати от еврофондовете 200 млрд. евро за финансиране на проекти в сферата на иновациите и ИТ технологиите, за обучения и стартиране на нов бизнес.
Общият брой на малките и средни предприятия в ЕС е около 22 млн., но по последни данни 55 на сто от тях нямат информация за възможностите за безвъзмездно финансиране от еврофондовете. Досега едва 4 на сто от малките фирми в евросъюза са представили проекти и само 1 на сто от общия брой са спечелили финансиране.
Главният изпълнителен директор на ДСК Виолина Маринова каза на свой ред, че банката е разработила и специализирани продукти, подпомагащи осъществяването на одобрени проекти по еврофондовете. Създадено е и специализираното дружество ДСК Булпроджект по подобие на унгарско дружество към ОТР груп, подпомагащо малки предприятия във връзка с програмата EUGA.
От ръководството на БТК пък посочиха, че ще работят в посока на повишаване достъпа на населението до компютрите и до високоскоростен интернет.
Министърът на държавната администрация Николай Василев каза при подписването, че България има известно изоставане в сравнение с ЕС по отношение на внедряването на електронното правителство, но бързо ще навакса. По думите му страната ни има голям напредък по отношение на компютъризирането на училищата, внедряване на високоскоростен интернет и относно разпространението на мобилните комуникации.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:28 | 13.09.22 г.
fallback