fallback

Преглед на печата за 29 септември

09:15 | 29.09.07 г.

Извоювахме милиард за фирмите от Европа
 
в. Стандарт
 
Първите 1,1 млрд. евро от Европа извоюва България преди ден. Парите ще бъдат отпуснати по оперативна програма "Конкурентоспособност" за 2007-2013 г. От тях 988 млн. евро са от еврофондовете, а останалите 175 млн. евро са от родния бюджет. По програмата Брюксел ще отпуска авансово до 20 млн. евро. Програмата е подписана първа и това е знак за нейната значимост, коментира министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.
 
Искат промяна в трасето на “Тракия”
 
в. Стандарт
 
Северната дъга на софийския околовръстен път да отпадне от проектотрасето за магистрала "Тракия". Това предлага главният столичен архитект Петър Диков. Вместо да се разширява околовръстното, да се построи северна скоростна отсечка, предлага той. Пътят от 8,2 км според актуализирания план на София по проект минава на север от кварталите "Обеля" и "Надежда". Ако аутобанът обаче мине от друго място, строителството на пътя ще се забави заради отчуждаването на терените.
 
Потребителските заеми поевтиняха за година
 
в. Сега
 
Заемите за бизнеса в левове поскъпнаха за една година, докато кредитите за домакинствата поевтиняха. Това показват данните на БНБ за периода август 2006 г. - август 2007 г., огласени вчера.
Най-видимо е увеличението на годишна база на цената на овърдрафта за бизнеса - с 2.89 до 8.75%.
Въпреки покачването на европейските лихви и ОЛП банките не само са задържали цените на заемите за домакинствата, но дори леко са ги свалили, показват още данните на БНБ. Семействата, взели заем през август 2007 г., плащат 0.40% по-ниска лихва или общо 8.35% средно в сравнение с онези, договорили кредит година по-рано. Лихвите по потребителските заеми също са паднали - с 0.79 до 9.31%, съобщиха още от централната банка.
 
Швейцария неочаквано забогатя от златото си
 
в. Сега
 
Швейцарската национална банка неочаквано получи повече приходи, отколкото очакваше от продажбата на близо една осма от златните си резерви. Между 15 юни и 26 септември т.г. централната банка на страната продаде на световния пазар 113 от общо 250 тона злато, които са заделени за продаване, съобщиха световните агенции.
Операцията, след която Швейцария остава с общо 1040 тона злато, е съгласувана с Европейската централна банка и наред с наливането на милиарди евро в търговски банки е част от мерките, които се взимат за потушаване на финансовата криза, последвала срива на ипотечния пазар в САЩ.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:46 | 02.09.22 г.
fallback