fallback

Обявяват първите грантови схеми до две седмици, дават ни 40 млн.евро по тях

Става дума за грантовите схеми за стартиращи иновативни предприятия, за модернизация на технологично оборудване и машини и за въвеждане на международно признати стандарти

12:19 | 28.09.07 г.
Автор - снимка
Създател

Общата стойност на първите грантови схеми по оперативна програма "Развитие на конкурентноспособността на българската икономика – 2007-2013" е 40 млн. евро. Схемите ще бъдат обявени до две седмици, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.
Става дума за грантовите схеми за стартиращи иновативни предприятия, за модернизация на технологично оборудване и машини и за въвеждане на международно признати стандарти.
Решението за одобрение на оперативната програма е подписано днес в Брюксел от премиера Сергей Станишев и еврокомисаря по регионална политика Данута Хюбнер.
Програмата Конкурентоспособност е първата от седемте оперативни програми на България, одобрена от ЕК. Общата стойност на оперативната програма е 1,162 млрд. евро, от които 988 млн. евро са от Европейския фонд за регионално развитие, а 175 млн. евро е националното съфинансиране.
За 2007 г. България е на 41-о място от 55 европейски държави по конкурентноспособност, докато през 2006 г. е била на 47-о място, заяви Петър Димитров, позовавайки се на данни от класация на Швейцарския институт за управленско развитие.
По показател Бизнес ефективност, който е предмет на оперативната програма, страната ни заема 54-то място, като този параметър е разделен на още няколко показателя. Сред тях са производителност на компаниите, като по този показател България е на 53-о място, ръст на производителността на един зает (отново 53-а позиция), възможност за достъп до инвестиционни фондове (48-а позиция заедно с няколко други държави) и приспособимост към пазара - от 53-о до 55-о място.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:08 | 02.09.22 г.
fallback