fallback

Панаирите в Пловдив и Лайпциг може да си разменят по 10% от капитала

Днес двата изложбени центъра подписаха споразумение за стратегическо партньорство

14:32 | 27.09.07 г.

Международен панаир Пловдив и изложбеният център в Лайпциг може да си разменят пакети от акции до 10% от капитала, за да направят съвместната си дейност по-резултатна. Това стана ясно при старта на Споразумението за стратегическо партньорство между двата панаира, което бе подписано в кметството на Пловдив, съобщиха от пловдивския панаир.

„Ще представя това предложение на Министерския съвет и на Общинския съвет в Пловдив, които са основни съдружници в Международен панаир Пловдив. Размяната на акции ще бъде кръвната ни връзка, която ще позволи да се развиваме в планираните мащаби“, каза неговият изпълнителен директор Георги Гергов.

Предвижда се в договорите за размяна на пакети от акции да има клаузи, защитаващи интересите на техните собственици.

Първата стъпка за изпълнение на споразумението ще са четирите съвместни прояви на двата панаира през 2008 г. Най-голямата от тях е „Еурегиа”, която е патент на Лайпциг и представя общински проекти за усвояване на еврофондове за изграждане на инфраструктура. Догодина тя ще е в Пловдив, а след това двата града ще се редуват. Водят се преговори с Министерствата на регионалното развитие на България и Румъния да се включат в съвместното мероприятиe. Другите общи изложби са за екология, логистика и компютърни игри.

Вече се водят преговори и с ЕКСПО Москва за създаване на панаирна ос Пловдив-Лайпциг-Москва, но те са още в начална фаза и не са договорени конкретните параметри, съобщи още Гергов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:44 | 03.09.22 г.
fallback