fallback

И работещите в горското стопанство ще стачкуват

Исканията са за повишаване на средната месечна работна заплата в сектора с 25 на сто от 1 юни 2007 г.

12:27 | 27.09.07 г.
Автор - снимка
Създател

Работниците и служителите от бранш "Горско стопанство" започват ефективни стачни действия на 4 октомври, съобщи Петър Абрашев от НФ "Земеделие и горско стопанство" към КТ "Подкрепа", цитиран от БТА.
Исканията са за повишаване на средната месечна работна заплата в сектора с 25 на сто от 1 юни 2007 г., плюс 10-те процента от държавата от 1 юли, както и повишение до 100 процента до влизане в действие на новата Държавна агенция по горите.
Петър Абрашев посочи, че в момента средната работна заплата в сектора е 368 лева, като исканията са да бъде около 550 лв. Той допълни, че ще бъдат необходими около 7 млн. лв., които трябва да се вземат от приходите в бранша, а не от бюджета. По думите му бюджетът на приходите на Националното управление по горите е достигнал вече 100 процента, като от излишъка до края на годината може да се
отделят тези 7 млн. за заплати. Броят на работещите в сектора е намалял от 14 500 души до 7 500.
Сред исканията са още заплащане при полагане на извънреден и нощен труд, осигуряване на униформено и работно облекло на работниците, субсидия за издръжка на горската стража и ваучери за храна.
Сегашният Закон за горите дава възможност за източване на средства от държавата в частни фирми, смята още Абрашев. Секторът заработва около 300 млн. лева годишно, а отпусканите от бюджета средства са едва 100 млн. лв., посочи той.
Утре ще бъде организиран митинг-шествие от Симитли до Благоевград на работещите в сектора, а на 3 октомври - в региона на Смолян. Стачката ще започне на 4 октомври и ще продължи до подписване на
споразумение между ръководствата на синдикатите и Държавната агенция по горите.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:39 | 12.09.22 г.
fallback