fallback

България в челната десетка в света по реформи, свързани с бизнеса

За втора поредна година най-доброто място за правене на бизнес остава Сингапур

10:37 | 26.09.07 г.
Автор - снимка
Създател

България е на десето място в света по реформи, свързани с бизнеса, става ясно от доклад на Световната банка. В доклада се подчертава, че България е облекчила данъчното бреме за бизнеса и е улеснила плащането на данъците онлайн.
Лидер по реформи за привличане на бизнеса е Египет, а сред топ 10 са още Хърватска, Гана, Македония, Грузия, Колумбия, Саудитска Арабия, Кения и Китай.
Резултатите показват, че с облекчаване на регулациите от страна на правителството все повече предприемачи навлизат в бизнеса, коментира Симеон Дянков, един от авторите на доклада.
В Източна Европа се наблюдава бум на новосъздадените бизнеси, които са конкурент на ръста на Източна Азия, добавя той.
Сингапур е обявен за най-доброто място за правене на бизнес за втора поредна година, се казва в доклада.
На второ място остава Нова Зеландия, която бе изместена от водещата позиция от Сингапур миналата година, а на трето е САЩ.
В топ 10 по облекчения за бизнеса са още Хонконг, Дания, Великобритания, Канада, Ирландия, Австралия и Исландия. В проучването са включени 178 икономики.
Страните от Източна Европа и бившия Съветски съюз са направили най-много реформи за през 2006-2007 г., наред с голяма група развиващи се пазари, включително Китай и Индия, се казва в доклада.
Китай води в Източна Азия благодарение на въвеждането на нови значими права върху частната собственост и нов закон за банкрутите.
Според доклада възвръщаемостта от инвестиции в акции е най-висока в страните, които правят най-много реформи.
Класацията е базирана на 10 индикатора, които проследяват времето и разходите, необходими за изпълнение на изискванията на правителството за стартиране на бизнес, бизнес операции, търговия, данъци и прекратяване на дейност.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:19 | 05.09.22 г.
fallback