fallback

МОСВ с програма за 200 млн. евро за пречистване на водите по Черноморието

Голяма част от пречиствателни станции по крайбрежието са амортизирани или претоварени

15:55 | 25.09.07 г.

Около 200 млн. евро ще бъдат необходими за подобряване на водния цикъл в селищата по Черноморието, в това число за изграждането и реконструкцията на пречиствателни станции за отпадни води (ПСОВ). Това съобщи министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров при представянето днес на програмата на екоминистерството за изграждане на пречиствателни станции по Черноморието.
България е поела ангажимент пред ЕС до края на 2010 г. всяко населено място с над 10 хил. еквивалентни жители* да разполага с канализационна мрежа и биологично пречистване на битовите отпадни води, а до 31 декември 2014 г. това трябва да се изпълни и за селищата с над 2 хил. жители, припомни Чакъров.
Селищата с над 10 хил. жители, които заустват в чувствителна зона, трябва освен биологично пречистване да осигурят и отстраняване на биогенните елементи азот и фосфор до края на 2010 г. Чувствителните зони са определени през 2003 г. и включват Черно море и водосборния му басейн, река Дунав и водосборния й басейн и части от реките Струма, Арда, Марица и Тунджа.
Към момента в страната има изградени 69 градски пречиствателни станции за отпадъчни води, 22 от които са разположени по Черноморието, каза Чакъров.
Подобряването на водния цикъл в страната е сред приоритетите на екоминистерството, като около 70% от общия индикативен бюджет за Оперативна програма „Околна среда“ в размер на 1,8 млрд. евро са заделени за тази цел, посочи Чакъров. 80 на сто от средствата се осигуряват от Кохезионния фонд, а 15 на сто са национално съфинансиране.
Ако досега източник на финансиране на проекти за ПСОВ беше държавният бюджет чрез ПУДООС (Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда), вече основен източник ще бъде именно Оперативна програма „Околна среда“.
 
Селищата с по-малко от 2 хил. жители ще могат да кандидатстват с проекти по линия на програмата за развитие на селските райони, каза Чакъров. По Черноморието в тази категория попадат селата Крапец и Тюленово в община Шабла, Камен бряг, Божурец и Топола в община Каварна, Кранево в община Балчик, Емона в община Несебър, Твърдица в община Бургас, Атия в община Созопол и Резово в община Царево.
Голяма част от съществуващите пречиствателни станции по Черноморието са отчасти амортизирани или претоварени, стана ясно от презентацията на програмата на МОСВ. Такива са тези в Шабла, вилно селище Русалка, Балчик, комплекс Албена, Златни пясъци, Св. Св. Константин и Елена, Елените – Свети Влас, пречиствателната станция Равда – Несебър – Слънчев бряг. Тези съоръжения предстои да бъдат модернизирани, разширени или да се въведат нови станции.
В някои селища като Българево, комплекс Тузлата, Шкорпиловци, Ахелой, Черно море и Черноморец няма изградени пречиствателни станции, затова се планира или да се изградят такива, или да построят отвеждащи колектори до подходящи ПСОВ.
Към момента от одобрените по програма ИСПА 16 проекта във водния сектор в страната на стойност 331,7 млн. евро 3 са на черноморското крайбрежие – във Варна, в Бургас (кв. Меден рудник) и в Балчик, съобщи Шинка Маринова, директор на дирекция „Фондове на Европейския съюз за околната среда”.
*Терминът еквивалентен жител се въвежда за нуждите при проектиране и изчисление на необходимото пречиствателно съоръжение
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:19 | 06.09.22 г.
fallback