fallback

Т. Брешков: Надявам се пазарът да не прегрее от наличието на много пари

Емитентите стават публични дружества, за да получат оценка от пазара, но това може да доведе до ниска ликвидност, смята управителят на ПФБК

14:44 | 25.09.07 г.

Пазарът се ръководи от наличието на много пари, които търсят инвестирането си, каза Тодор Брешков, управител на ПФБК ООД на конференцията „Развитие на капиталовия пазар в Югоизточна Европа“, провеждана за втори пореден ден в София. „Сега виждаме, че емитентите стават публични дружества, за да получат оценка от пазара, но това може да доведе до проблеми например с ниската ликвидност.“
Брешков препоръча компаниите да се листват на пазара, на който работят и са познати за инвестиционната общност, защото така ще привлекат местните инвеститори, докато международните инвеститори са гъвкави и биха се включили в процеса, без значение дали листването е на местна борса, или на някоя от големите борси.
„Надявам се предстоящите IPO-та и увеличения през следващите 6 месеца да задоволят търсенето на алтернативни инвестиции за свободните средства на инвеститорите, за да не се стигне до нагряване на пазара“, уточни Брешков.
Цветан Лъжански, изпълнителен директор на Девин АД, сподели, че „излизането на Девин АД на борсата е много добро съвпадение на обстоятелствата. Просто търсехме финансиране и решихме, че можем да намерим добра оценка от инвеститорите.“ Имаме мажоритарен акционер, решен да задържи акциите си, а някои наши мениджъри играха на IPO-то и придобиха акции, уточни Лъжански.
В Словения пазарната капитализация на борсата преди няколко месеца беше 28 млрд. долара, или с около 50% по-висока от тази на борсата в България (към съпоставим момент), каза Пьотр Джициоловски от лондонската брокерска къща CA-IB, част от групата Уникредито. По думите му поради липсата на IPO-та там се наблюдава балонизиране на пазара.
От представените данни стана ясно, че съотношението пазарна капитализация към БВП в България и Румъния е около 40%, което е сред най-ниските в Източна Европа. За сравнение, в Русия това съотношение е над 110%.
Според Пьотр Джициоловски в следващите 12 месеца в Полша се очакват над 150 IPO-та на сравнително малки по-размер компании. Според него в първите години е имало бум на IPO-тата в Полша, който е извел на борсата и нетолкова качествени компании. Клиентите на CA-IB за Източна Европа натрупват пакети и имат по-дългосрочен хоризонт, уточни Джициоловски.
Когато пазарната капитализация на борсата в София беше 17 млрд. долара (23 млрд. лв.), пазарната капитализация на борсата в Словения е била 28 млрд. долара, в Унгария - 44 млрд. долара, в Чехия - 62 млрд. долара, в Полша и Турция - по над 200 млрд. долара, а в Русия - 887 млрд. долара. Днес пазарната капитализация на БФБ-София е 27,4 млрд. лв., или 19,8 млрд. долара.
Представител на конференцията имаше и Сърбия, чиято борса също търси своето развитие в контекста на общия ръст на капиталовите пазари в Югоизточна Европа. „Сърбия е един от пазарите в региона, на които до момента няма осъществено IPO и ние обмисляме Закон за IPO, както и подобрения в процедурите за покупка на акции, тъй като сега, за да започнете да купувате акции, трябва да преминете през процедура, отнемаща 2-3 дни“, каза, от своя страна, Драгана Петрович, изпълнителен директор на сръбския посредник Ем & Ви Инвестиции.

Свързани компании:

Девин АД Отписано от публичност(6D3)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:11 | 31.08.22 г.
fallback