fallback

Испанско-българска компания инвестира 175 млн. лв. във ветроенергиен парк

Паркът, който ще бъде разположен на площ от 1200 дка, ще се намира в землището на варненската община Суворово

17:00 | 24.09.07 г.
Автор - снимка
Създател

Испанско-българската компания “Еолика България” АД ще инвестира 174,9 млн. лв. в проект за изграждане на ветроенергиен парк от 60 MW в землището на община Суворово, област Варна, съобщиха от Българската агенция за инвестиции, която утре ще връчи на групата сертификат за инвеститор първи клас.

Целта на проекта е включването на парка в националната енергийна система на страната, като във връзка с това се предвижда изграждане на пътна инфраструктура на основата на съществуващите общински пътища чрез тяхното възстановяване и рехабилитация, изграждане на подземна кабелна мрежа с мощност 20kV, изграждане на подстанция 110/20 kV за нуждите на парка и на команден пункт за управление и контрол на ветроенергийния парк, инсталиране и монтаж на ветрогенераторите и изграждане на 7 км въздушна електрическа линия с мощност 110 kV.

По време на строителството на парка, който бъде разположен на площ от 1200 дка, ще бъдат създадени 700 работни места, а при пускане в експлоатация – 10 работни места.

При избора на място за реализация на проекта са съблюдавани основните принципи за този вид проекти - наличие на продуктивен вятър и запазване на околната среда. Неговото местоположение е извън обхвата на НАТУРА-2000, миграционния път на прелитащите над територията на България птици и не създава опасен конфликт с местната флора и фауна. Той отговаря също така на изискването вятърните генератори да се разполагат на разстояние повече от 500 м от територията на най-близкото населено място.

Еолика България e с 35% българско участие и 65% испанско. Испанският акционер има опит в енергийния сектор и посредством различни дружества стимулира ветроенергийни проекти в Испания и други страни по света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:49 | 31.08.22 г.
fallback