fallback

Гайдарски: При толкова много аптеки големи печалби не може да се очакват

Това заяви здравният министър във връзка с прогнозираните фалити на аптеки заради въвеждането на по-ниски надценки за лекарствата

14:17 | 24.09.07 г.
Автор - снимка
Създател

Почти във всяко кварталче или махала има по една аптека и е естествено, че при такава наситеност на аптечната мрежа, огромни печалби не може да се очакват. Това заяви по повод протеста на аптекарите срещу новата наредба за намаляване надценката на лекарствата министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски, цитиран от БТА.

Затова по думите му няма да фалират една трета от аптеките в България, а само някои, още повече че в България „няма вериги от аптеки, както е в други страни“.

Министерство на здравеопазването не може да си позволи поради това, че ще фалират няколко аптеки, да не определи по-ниска ставка за лекарствата. Тази ставка е избрана, след като е взета най-ниската цена на лекарствата от десет страни от Европейския съюз и на тази база е оформено ценообразуването, уточни Гайдарски. Затова и ние ще отстояваме твърдо тази цена на лекарствата, като заставаме на страната на хората, а не на страната на 100 - 200 аптеки, които ще фалират, каза Гайдарски.

Вчера от Българския фармацевтичен съюз (БФС), обединяващ всички представители на съсловието, предупредиха за масови фалити и трудности в снабдяването с лекарства, ако се въведат по-ниските надценки за аптеките. Тази позиция се споделя и от собствениците на вериги аптеки, според които регулациите трябва да се отнасят само до лекарствата, плащани с публични средства.

България е втората страна в света по наситеност на аптечна мрежа след Гърция, заяви днес Гайдарски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:24 | 30.08.22 г.
fallback