fallback

Борсовото предлагане на пшеница мина границата от 500 лв. за тон

Трайното задържане на тази цена би довело до цена на кг хляб от 1,8-2 лв.

15:56 | 21.09.07 г.
Автор - снимка
Създател

Тази седмица е обявено предлагане на пшеница на Софийската стокова борса (ССБ) на цена, варираща при различните оферти между 420 лв./т до 570 лв./т без ДДС, съобщиха за Investor.bg от ССБ. В началото на седмицата цените на повечето оферти са били над 500 лв./т, но в края на седмицата, поради липсата на купувачи, в една или друга степен са понижени.  

Цената на пшеницата сега спрямо година по-рано е повече от двойно по-висока, коментираха експерти от бранша. Това означава, че имайки предвид приблизителното съотношение между цените на зърното, брашното и хляба, при цена от около 500 лв./т пшеница, готовият хляб от 1 кг ще струва около 1,8-2 лв. - което е твърде висока цена, особено при положение, че реално в страната няма дефицит на хлебно зърно, подчертаха запознати. 

Общото количество на предлаганата пшеница е над 100 хил. т, главно от търговци от Северна България, но сделки през седмицата не са сключени. Предполага се, че част от пшеницата е от внос. Последната сключена сделка на борсата за продажба на пшеница беше в края на август.

Засега няма сключена сделка по обявената от Държавния резерв оферта за покупка по Закона за обществените поръчки на 20 хил. т пшеница, казаха още от ССБ. Първоначално обявената цена купува от 300 лв./т без ДДС е завишена на 320 лв./т, но според експерти едва ли ще има продавачи и по тази цена, предвид пазарната конюнктура.

Заявена е оферта за покупка на 2 хил. т маслодаен слънчоглед при цена 650 лв./т, но до сделка не се е стигнало, тъй като обявените през последните дни на ССБ оферти продава са при цени 700-710 лв./т слънчоглед.

През изтичащата седмица бяха обявени първите за този есенно-зимен сезон оферти купува на въглища и дърва за огрев по Закона за обществените поръчки от държавни учреждения, но до сделки още не се е стигнало, казаха още за Investor.bg от ССБ.

През седмицата на Стоковата борса са сключени сделки за течни горива (бензин, нафта, газьол) за общо над 100 хил. л.

*Всички обявени цени на борсовите стоки са без включен ДДС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:30 | 03.09.22 г.
fallback