fallback

Уникредит Булбанк прехвърли 16 млн. права към Химимпорт Инвест

В началото на юни Химимпорт Инвест заложи 16 млн. акции за общо 80 млн. лв.

16:13 | 19.09.07 г.

Уникредит Булбанк прехвърли 16 млн. права на Химимпорт АД в полза на Химимпорт Инвест АД чрез регистрационна сделка при цена 0,1 ст. за право.

Химимпорт Инвест заложи 16 млн. акции чрез репо-сделка при единична цена 5 лв., или общо за 80 млн. лв., като сделката беше сключена на 12 юни 2007 г. Днес беше въведена и регистрационна сделка за 160 млн. права, или с 30 млн. права повече от общо издадените от Химимпорт 130 млн. права. Тази сделка ще бъде анулирана. Вчера Българска пощенска банка АД прехвърли чрез регистрационна сделка към Химимпорт Инвест АД 6,25 млн. права, по същата причина. На 26 юни БПБ отпусна финансиране на Химимпорт Инвест АД в размер на 19,6 млн. лв. чрез репо-сделка с 6,25 млн. акции на Химимпорт АД при единична цена 3,13 лв. на акция.

Тъй като правата за участие в увеличението на капитала се записват на името на собственика им към 4 септември, те отидоха в сметките на Уникредит Булбанк АД и Българска пощенска банка АД, който ги прехвърлиха в полза на финансираната страна чрез регистрационни сделки на символичната цена от 0,1 ст. Практиката на Българска пощенска банка АД при увеличение на капитала с права или чрез раздаване на нови акции при дружества с чиито акции са сключени репо-сделки, е да прехвърля съответно правата или новите акции с регистрационна сделка.  Химимпорт Инвест АД ще запише акции срещу всичките си права в увеличението на капитала на Химимпорт АД, каза за Investor.bg Иво Каменов, изпълнителен директор на Химимпорт Инвест АД, по повод въпросите във форума дали Химимпорт Инвест ще продава от полагащите му се права. По последни данни Химимпорт Инвест АД притежава 76,6% от правата на Химимпорт АД и ще може да запише 15,32 млн. акции, тъй като 6,5 права дават възможност за записване на 1 нова акция. Общото увеличение на капитала дружеството е с максимум 20 млн. акции, всяка с емисионна стойност от 11 лв. Така Химимпорт Инвест АД ще трябва да внесе 168,52 млн. лв.

Ако някой акционер притежава права, чиито брой не е кратен на 6,5, то ще трябва да закупи или продаде права, или те ще бъдат продадени на търга за неизползваните права. Например, ако притежавате 110 права, имате право да запишете 16 акции (110/6,5=16,92). Според процедурата се извършва закръгляване надолу. За увеличението ще бъдат блокирани 104 права, а останалите 6 можете да продадете или ще бъдат продадени на търга. Ако имате 8 права, ще можете да запишете 1 акция, за което ще бъдат блокирани 7 права, а 1 право можете да продадете или ще бъде продадено служебно на търга за неизползваните права. Разбира се можете да закупите 5 права, за да ви станат 13 и да имате бройка кратна на 6,5. Търговията с правата, даващи право на участие в предстоящото увеличение на капитала на Химимпорт АД-София, стартира на 10 септември и ще продължи до 21 септември, като търг за неизползваните права в увеличението е насрочен за 2 октомври. Консолидираната шестмесечна печалба на Химимпорт се увеличи 20 пъти на годишна база до 60 млн. лв., а приходите му се увеличиха с 119%, което го нареди на трето място по този показател сред ликвидните компании на БФБ-София.

Свързани компании:

Химимпорт АД - права(6C4A)

Химимпорт АД(CHIM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:32 | 12.09.22 г.
fallback