fallback

Орешарски: Не очаквам увеличение на инфлацията до края на годината

По думите му политиката на доходите през следващите няколко месеца ще определи нивото на инфлацията

12:25 | 18.09.07 г.
Автор - снимка
Създател

Не очаквам увеличаване на инфлацията до края на годината, заяви министърът на финансите Пламен Орешарски при откриването на конференцията “10 години Валутен борд и предизвикателствата пред приемането на еврото”.

По думите му политиката на доходите през следващите няколко месеца ще определи нивото на инфлацията.

Въпреки добрите резултати напоследък има твърде много недоволства за заплати. Фантазира се за европейско ниво на заплати, критикува се 10-процентният подоходен данък, който се планира да се въведе от следващата година, нееднозначно се приема и фискалната политика на правителството, добави Орешарски.

В конференцията, организирана от Институт “Отворено общество”, участват управителят на БНБ Иван Искров, председателят на Асоциацията на банките Левон Хампарцумян, първият ръководител на Валутния борд Мартин Заимов, представители на Европейската комисия, на Естонската централна банка, Чешката национална банка и други големи европейски финансови институции.

Българският паричен съвет е в основата на приемането на България в Европейския съюз, каза при откриването на конференцията управителят на БНБ Иван Искров и допълни, че паричният съвет ще е и основата за влизането на България в еврозоната.

Последните три български правителства провеждат една и съща последователна политика на валутния борд, подчерта управителят на БНБ.

Реформите в България трябва да продължат или да започнат отново, защото през последните години сякаш са спрели, заяви председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Иво Прокопиев. Спасението за България е да се произвежда повече, а политиката на намаляване на данъци и осигуровки не е жест към бизнеса, а необходимост, подчерта Прокопиев. Според Прокопиев в скоро време на страната ще е нужен и синдикален борд, а най-реалистичната прогноза за влизането на България в еврозоната е за следващите пет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:27 | 26.08.22 г.
fallback