fallback

Компютърна система ще пази музейните експонати в България

Информацията за иманярски набези ще се разпространява по системата и в останалите страни от ЕС

08:40 | 18.09.07 г.
Автор - снимка
Създател

Всички регионални музеи в страната ще бъдат част от национална компютърна мрежа, която цели да ги пази от набези на недоброжелатели. В момента работни групи от музейни и ІТ специалисти си сътрудничат до изясняване параметрите на компютърната система. Това съобщи в Каварна директорът на Националния център за музеи и галерии към Министерството на културата Руско Русев.
Изграждането и внедряването на системата ще помогне да се дигитализират музейните фондове и историческите обекти и по този начин да се спрат иманярските набези.
Русев се надява, че ІТ системата ще предотврати изнасянето на музейни експонати от страната, също така ще спомогне ценните експонати да останат притежание на музеите и да се предотврати връщането им на иманяри.
До момента практиката е такава, че ако музей не успее да докаже собствеността си върху древна находка, то тя се връща на иманярите, у които е открита.
Информацията за иманярски набези ще се разпространява по системата и в останалите страни от ЕС, достъп до данните в нея ще имат и специализираните органи.
Софтуерът и музейната мрежа ще бъдат готови до 2-3 години, предвижда Русев, а за пълната дигитализация в страната ще бъдат нужни около 10 години.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:41 | 09.09.22 г.
fallback