fallback

Преглед на печата за 18 септември

08:28 | 18.09.07 г.
Автор - снимка
Създател

Анализаторите са оптимисти за икономическия растеж
в. Дневник
Българската икономика ще запази стабилния си икономически растеж през тази година въпреки глобалната кредитна криза и рекордно високата инфлация от последните месеци, прогнозираха анализаторите. Прогнозата на специалистите е брутният вътрешен продукт на страната да нарасне с над 6% на годишна база, като най-оптимистичните очаквания стигат до 8%. Очаква се във вторник Националният статистически институт да публикува официалните данни за представянето на икономиката за първото полугодие.
За първото тримесечие на тази година икономиката ни изненада с ръст от 6.2%, като очакванията на повечето специалисти тогава бяха за ръст от 5.5% на годишна база. Причината бяха намаленият корпоративен данък до 10% и ръстът в преките чуждестранни инвестиции.
От 2009 г. ще се забранява пушенето в ресторантите
в. Дневник
Пълната забрана на пушенето на обществени места в България ще бъде въведена най-рано от 2009 г., съобщи в понеделник д-р Маша Гаврилова, началник на отдел "Опазване на общественото здраве" в Министерството на здравеопазването. Бизнесът ще получи една година гратисен период, за да приведе ресторантите и дискотеките към изискванията.
Дотогава ще продължим да обясняваме колко е вреден цигареният дим, за да привлечем обществена подкрепа за тази сериозна стъпка, каза Гаврилова. Още тази есен обаче ще се проведат разговори с представители на ресторантьорския бранш за отварянето на едно или две заведения изцяло за непушачи. Преди няколко месеца от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация обявиха, че са готови да го направят. Такива ресторанти има навсякъде в Европа и посещаемостта в тях е дори по-голяма, твърдят експертите на здравното министерство.
Комисията по хазарта също почва проверка на тотото
в. Сега
След прокуратурата в тотото се прицели и Държавната комисия по хазарта. Скоро тя ще стартира пълна проверка на Българския спортен тотализатор (БСТ), съобщи пред "Сега" шефът на дирекция "Разрешения и контрол върху хазартната дейност" в комисията Симеон Симеонов.
"На всяка трета година сме длъжни да извършим пълна проверка по спазване на действащото законодателство - правилата на игрите, разпределението на печалбите и т. н.", поясни Симеонов. Той каза още, че специалистите от комисията ще инспектират и центъра за обработка на информация за тиражите. Цялата проверка вероятно ще им отнеме повече от месец. Тя трябва да бъде направена между октомври и декември.
Избират през октомври шестия в “Набуко”
в. Стандарт
Шестият инвеститор в "Набуко" ще стане ясен на 18 октомври, когато е следващата среща на акционерите в проекта за газопровода, съобщи mediapool.bg. Преди дни петимата участници - турската "Боташ", българската "Булгаргаз", румънската "Трансгаз", унгарската МОЛ и австрийската OMV, не избраха между "Газ дьо Франс" или германската RWE. Нов акционер трябва да влезе, за да се завиши кредитният рейтинг на проекта. Така по-лесно ще се гарантира финансирането на газопровода и обезпечаването на договорите за доставка на гориво.
Енергийните разпределители очакват студена зима
в. Новинар
Прогнозираната студена зима и очакванията за високо потребление на ток в бита хвърли електроразпределенията в трескава подготовка на съоръженията. Енергийният регулатор заплаши със санкции при некачествено снабдяване с енергия и чести спирания на тока. ЕВН България, която обслужва Южна България, обяви, че е инспектирала 22 280 км кабелни и въздушни линии средно напрежение, 25 744 км ниско напрежение и 15 813 трафопоста и е направила просеки около 511 км електропроводи.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:02 | 01.09.22 г.
fallback