fallback

По-ниска цена на водата за напояване искат селскостопански производители

Все още не са изплатени обещаните субсидии на земеделските производители със 100% пропаднали площи

11:38 | 17.09.07 г.
Автор - снимка
Създател

Да се намали цената на водата за напояване, предоставяна от „Напоителни системи” ЕАД, които са на пряко подчинение на министъра на земеделието, и да се облекчат административните процедури за изграждане на сонди за добиване на вода за напояване – за това настоява Съветът на българските аграрни организации (СБАО).

Миналата година цената на един кубик вода за напояване е била 0,08 лв. (без ДДС), а тази година се е покачила над два пъти до 0,19 лв. (без ДДС), поясниха още от Съвета на аграрните организации.

Предвид трайното климатично затопляне е необходимо да се предприемат превантивни действия в дългосрочен план, които да защитават производителите от рисковете на природата, коментира Людмила Тодорова, председател на СБАО. Затова Съветът предлага своевременно да започне работата по създаване на Фонд за гарантиране на щетите от природни бедствия, непокривани от застрахователите. Идеята е фондът да се финансира 80% от държавата и 20% - от самите производители.

Ако предложението се приеме, годишно във фонда ще постъпват около 2,4 млн. лв., са пресметнали браншовиците. С натрупаните средства ще се покриват щетите на земеделските производители, които имат над 25% загуби от сушата и други природни бедствия. 

Необходими са спешни мерки за увеличаване производството на зърнени култури, казаха още от СБАО. В краткосрочен план от СБАО настояват навреме да бъдат изплатени директните плащания на регистрираните земеделски производители.

Все още не са изплатени и обещаните субсидии в размер на 35 лв. за декар пшеница на земеделските производители със 100% пропаднали площи, алармираха от Съвета на аграрните организации.

Високите цени на зърното рефлектират негативно и върху животновъдството и в тази връзка от СБАО апелират държавата да подпомогне фермерите.

Съветът на българските аграрни организации обединява 12 браншови организации, сред които Национален съюз на земеделските кооперации в България, Българска асоциация на фермерите, Асоциация на земеделските производители в България, Съюз на птицевъдите в България, Съюз на производителите на комбинирани фуражи, Национална асоциация на млекопроизводителите, Асоциация на производителите на маслодайни и протеинови култури, Асоциация на свиневъдите и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:29 | 10.09.22 г.
fallback