fallback

Преглед на печата за 17 септември

07:46 | 17.09.07 г.
Автор - снимка
Създател

Задава се още една национална телевизия
в. Дневник
 
В края на октомври по всяка вероятност ще започне излъчването на нов канал - ТВ 2, който ще се превърне в четвъртата национална телевизия, съобщи в. "Капитал". Тя ще се разпространява на 27 регионални честоти, за които имаше лиценз някогашната шуменска "Топ тв".
 
Планът за новата национална медия стана известен по време на посещението в България на Питър Чернин, президент и главен изпълнителен директор на "Нюз корпорейшън" - собственик на Би Ти Ви. Рекламният бос Красимир Гергов, който е консултант по проектите на компанията в региона, обяснява пред "Капитал", че пред Чернин е било представено програмното съдържание на проекта ТВ 2. За разлика от Би Ти Ви и "Нова телевизия" той няма да мине през конкурс. По думите на Гергов телевизията ще започне да се излъчва в края на октомври на честотите на канала CTN, който в момента върви на тези на бившата "Топ тв".
Общините настояват за скок на местните данъци
в. Сега
 
Стартиращите тази седмица преговори между Министерство на финансите и Националното сдружение на общините вероятно ще доведат до покачване на някои местни данъци и такси, научи "Сега". Има предварително съгласие между експерти на сдружението и МФ да се промени начинът за изчисляване на данъчната основа, от която зависи налогът върху недвижимите имоти и леките коли. На места това може да доведе до покачване на налозите.
 
Въпреки че миналата година данъчните оценки на имотите бяха повишени с 20 на сто, експерти продължават да смятат, че те са далеч под пазарните стойности и от това общините губят, тъй като данък сгради е 1.5 промила върху данъчната оценка. В момента например данък сгради за имот, струващ по данъчна оценка 20 000 лв., е 36 лв. Освен повишаване на данъчните оценки има и предложение собствениците на имоти, струващи под 1680 лв., които сега са освободени от данък, също да плащат. Мотивът е, че в много общини, например в планинските села, къщите били предимно такива и там в местните бюджети не влиза почти нищо от имотите. Общините ще настояват и за въвеждане на данък върху пустеещите земи. Той ще бъде символичен, като още не са обсъждани подробности.
Правят работнически квартали в “Люлин”
в. Стандарт
 
Нови два работнически квартала ще се изградят в северозападните територии на столицата. В сградите ще се предлагат жилища среден клас, които и ще са по-евтини. Това предвижда изменението на общия градоустройствен план на столицата. Интересът към луксозни жилищни комплекси с уредена среда е голям, но е дошло времето на строителството на по-непретенциозни жилища, категорични са експертите.
 
Два нови мола пък ще бъдат построени в жк "Люлин". Строежът на единия от тях, които ще се извиси до люлинския тунел, започва през октомври.
Инвеститор е австрийска фирма. Другият е още на етап идеен проект.
 
Парк за слънчева енергия ще се строи край Свиленград
в. Дневник
 
Софийското дружество "Юнайтед риълти" ООД спечели търга на община Свиленград за продажба на 2906 дка земя в околностите на с. Пашово. Това обяви  директорът на отдела за общинска собственост и регионално развитие Иванка Димитрова. Дружеството закупи имота с предложена оферта от 457 211 лв. при първоначална тръжна цена от 415 647 лв. В търга, който беше с явно наддаване, се включиха общо петима кандидати - фирми и индивидуални участници, от София, Пловдив, Бургас и Хисаря, уточниха от местното кметство. 

В землището на Пашово, което се намира на границата с Турция, ще бъде изграден първият в страната парк за производство на електроенергия от слънцето. Компанията "Солар-холд" ЕАД смята да построи 10 фотоволтаични електрически централи с мощност пет мегавата всяка. Според официално оповестеното предложение на дружеството инвеститор в изграждането на инсталациите ще бъдат вложени 250 млн. евро. Намеренията на "Солар-холд" са слънчевите централи да бъдат пуснати в експлоатация поетапно, като първата ще започне да доставя електроенергия в края на март следващата година, а последната - през 2010 г.

Вдигат село за министри
в. Стандарт
 
Жълтите павета вече няма са да символ на държавната власт. Министерства и агенции, които се намират на пъпа на столицата, ще бъдат преместени на 4-и километър край "Цариградско шосе". Там върху терен от 750 дка ще се изгражда нов правителствен център, съобщи пред "Стандарт" главният архитект на София Петър Диков. Новото министерско село ще облекчи трафика в центъра и ще улесни гражданите, които посещават ведомствата. Трасето на метрото до "Младост" също ще минава близо до бъдещия център на властта. Според замисъла Министерският съвет ще остане на "Дондуков" 1, но на 4-и километър ще бъдат подслонени образователното и екоминистерството, както и още няколко ведомства, чиито сегашни сгради са стари и тесни.
 
Почти целият център на София става "синя зона"
в. Дневник
 
Платените места за паркиране в центъра на София, известни като "синя зона", ще се увеличат от началото на октомври с още около 1400. Това ще гласува на следващото си заседание Столичният общински съвет. Предложението вече беше одобрено от архитектурната и от транспортната комисия. Сред улиците, на които ще бъдат начертани нови места, са "Екзарх Йосиф", "6-ти септември", "Гурко", "Хан Аспарух", "Гладстон". Така почти целият център ще бъде с платено паркиране.
Агенцията по сигурността с достъп до всички тайни
в. Сега
 
Тройната коалиция ще внесе в началото на седмицата в парламента готовия законопроект за създаване на Национална агенция за сигурност, съобщи Дарик радио. В проекта не се предвижда агенцията да има собствени дознатели, но в същото време се дава право на новата структура да има специален достъп до информацията на всички държавни институции. Министерствата и ведомствата ще са длъжни да предоставят достъп до информационните си масиви въз основа на специална съвместна инструкция. Агенцията ще може да използва специални разузнавателни средства, а логистичните полицейски дейности ще се извършват от нова криминално-разузнавателна дирекция във вътрешното министерство.
 
Вдигат заплатите в “Кремиковци”
в. Стандарт
 
На три пъти ще бъдат увеличени до края на годината заплатите в "Кремиковци". По 5% повече ще вземат металурзите през октомври и ноември, и още 7% през декември. Това се договорили ръководството на комбината и синдикатите, обяви шефът на федерация "Металици" в КНСБ Васил Яначков. Заради обещаното вдигане на парите металурзите отменят предвидената стачка, допълни той. Днес в 8 ч на митинг синдикалистите ще обяснят на работниците постигнатите договорки. Профсъюзите са извоювали още увеличение на стойността на храната от 3,50 лв. и така от 1 октомври тя става 5 лева. Заплатите ще се дават между 10-о и 20-о число всеки месец. Шефовете на комбината обещали да обявят на всеки отделен цех какво ще прави той по приетия инвестиционен план. Дейностите щели да бъдат разписани на огромни информационни табла.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:34 | 04.09.22 г.
fallback