fallback

Мини Бобов дол: Спирането на тока може да доведе до пожар в рудника

Не е изключена и заплаха за здравето на работниците, които са около 900 човека. Досега токът на мините е изключвано само при природни бедствия

09:06 | 16.09.07 г.
Автор - снимка
Създател

Спирането на електроподаването на Мини Бобов дол може да доведе до пожар в рудника, заяви за Investor.bg главният енергетик на енергийната система на мините Петър Петров във връзка със съобщението на ЧЕЗ България от 14 септември, че ще започне поетапно изключване на тока поради неизплащането на дълга към тях, възлизащ на 5,7 млн. лева.
Петров подчерта, че ако се изпълни искането на ЧЕЗ евентуалното изключване да започне от азотно-кислородната станция, това може да доведе до крупен пожар, материалните щети от който да възлязат на милиони лева. Не е изключена и заплаха за здравето на работниците, които са около 900 човека. Досега токът на мините е изключван само при природни бедствия.
Освен това, според ръководството на „Ораново” ЕООД, наемател на Мини Бобов дол – които са пряко присъединени към Националната електрическа компания (НЕК) и са със статут на областна електроразпределителна служба, договорът за покупко-продажба на електроенергия между ЧЕЗ и тях не е съвсем легитимен, защото не са спазени Общите условия, определени от ДКЕВР.
От мините посочиха, че поради различни причини досега не е уточнено ЧЕЗ каква такса ще плаща на Мини бобов дол за ползването на тяхната електропреносна система. И ако тези такси се приспаднат, задължението за електроенергия значително ще намалеят. В тази връзка от Мини бобов дол смятат, че е правилно да плащат само за потребление на електроенергия, а не и за пренос.
Компанията ЧЕЗ не е започнала практически мерки по поетапно изключване на електроснабдяването на Мини Бобов дол, казаха за Investor.bg от ЧЕЗ. До това може и да не се стигне, ако до сутринта на 24 септември от мините не са започнали да изплащат дълга си, в размер на над 5,7 млн. лева. Към 31 юли дългът на Мини бобов дол възлизаше на 5,55 млн. лв. и в средата на август от ръководството на ЧЕЗ заявиха, че ще започнат спиране на електроподаването в края на месеца, ако изплащането на финансовите задължения не започне дотогава.
Спирането обаче беше отложено, но последва ново предупреждение.
Досега от ЧЕЗ не е обсъждан предложеният вариант за погасяване на дълга, при който се предвижда част от задълженията да се прихванат (приспаднат) от таксите, които ЧЕЗ трябва да плаща за ползване на електропреносната мрежа, собственост на Мини бобов дол, казаха още от ЧЕЗ-България.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:21 | 14.09.22 г.
fallback