fallback

Акционерите на Захарни заводи решиха да увеличат капитала 12 пъти

УС ще има право да увеличава капитала в срок от 5 години до достигане на номинален размер от 15 млн. лв.

10:50 | 15.09.07 г.

На проведеното Общо събрание на акционерите от 14 септември на Захарни заводи АД -Горна Оряховица е взето решение за увеличаване на капитала със собствени средства от резерви на дружеството от 694 552 лв. на 8 334 624 лв., става ясно от съобщение на БФБ-София.
Увеличението ще се извърши чрез издаване на 7 640 072 броя безналични, поименни акции с номинална стойност от 1 лев всяка.
 
Правото да получат акции от увеличението на капитала имат лицата, вписани в регистрите на Централен депозитар като акционери на 14-ят ден след деня на ОСА, или към 28 септември. Последната дата за сключване на сделки с акции на Захарни заводи на борсата, в резултат на които приобретателят има право да получи акции от увеличението на капитала, е 26 септември.
ОСА е взело решение и за промени в устава на дружеството като към него се добавя това, че капиталът му може да бъде увеличен по решение на Управителния съвет до достигане на номинален размер от 15 млн. лв. в срок от 5 години след вписване на промяната в устава в търговския регистър.
Към устава се добавят правомощия на Управителният съвет, според които същият може да взема решения за емитиране на всякакъв вид облигации в срок до 5 години от вписване на изменението на устава в търговския регистър с общ размер не повече от 20 млн. лв. или равностойността им в друга валута.
Акционерите на Захарни заводи са овластили Управителния съвет да извършва сделки по смисъла на чл.114 от ЗППЦК.
 
Първата от тях е за сключване на договор за наем на недвижим имот със Захар ЕАД, за срок от 10 години, при наемна цена от 94 628, 80 лв. като предостави за временно и възмездно ползване свои собствени недвижими имоти.
 
УС е овластен и да сключи Договор за предоставяне на обезпечение със Захар ЕАД, като Захарни заводи АД учреди в полза на ОББ АД ипотека върху свои недвижими имоти, с обща площ от 48 190 кв. м., върху които е застроена ТЕЦ, собственост на Захар ЕАД, с цел обезпечаване на банков кредит. Стойността на обезпечението се определя въз основа на извършена пазарна оценка в размер на 1 001 850 лева.
 
Третата сделка е за сключи Договор за предоставяне на обезпечение със Захар ЕАД, с който последното се задължава да обезпечи задължението на Захарни заводи АД по договор за облигационен заем с Българска пощенска банка АД с размер до 15 000 000 лева като сключи договорна ипотека с банката в нужната за целта нотариална форма и като учреди особен залог в полза на банката.
Захар ЕАД се задължава да учреди в полза на Българска пощенска банка АД ипотека върху собствения си завод за захар, включващ сгради и съоръжения, описани в нотариално заверено Съгласие от Захарни заводи АД, вписано в Службата по вписванията на Горна Оряховица.
Управителните органи на Захарни заводи АД са овластени да сключат договор за финансова взаимопомощ със Захар ЕАД. Страните ще си предоставят временна финансова помощ, според конкретното си икономическо си положение, като сключват допълнителни споразумения помежду си, с които ще уговарят условията по финансирането. Максималният размер на временната финансова помощ не може да надвишава 5 млн. лева.
 
Финансиращата страна е длъжна да предостави сумата, предмет на финансирането в срок от 15 дни след подписването на допълнителното споразумение. За получената финансова помощ финансираната страна дължи възнаграждение в размер на осреднения лихвен процент на ползваните от всяка от страните банкови кредити. Срокът на договора е до 2009 година .
 
Също така, акционерите са овластили УС да сключи договор за продажба на машини и съоръжения със Захар ЕАД при следните условия:
 
Захарни заводи АД продава на Захар ЕАД свои собствени машини и съоръжения към Бойлерна станция ТЕЦ и нововъведени машини и съоръжения по реконструкция на К-3 срещу цена от 2 408 477 лв., от които цената на машините е 214 812 лв., на съоръженията – 449 201 лв. и на нововъведени машини и съоръжения по реконструкция на К-3 - 1 744 464 лв.
 
УС е овластен още да сключи предварителен договор за покупко-продажба на недвижим имот, като Захарни заводи АД и Захар ЕАД се задължават да сключат окончателен договор, с който Захарни заводи АД да прехвърли собствеността върху сграда Бойлерна станция ТЕЦ с мощност 20 MW на Захар ЕАД, находяща се в УПИ XI, квартал 243 на гр. Горна Оряховица срещу цена от 178 477.20 лева.
 
Книжата на Захарни заводи АД реагираха на новината с повишение от 172,80 лв. на 175,30 лв. при нисък обем – 43 акции.

Свързани компании:

Захарни заводи АД(ZHZA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:01 | 11.09.22 г.
fallback