fallback

Държавният резерв купува през борсата 50 хил. т пшеница

Минималното търгувано количество, обявено в офертата, е 100 т, при първоначална цена купува 300 лв./т без ДДС

12:34 | 14.09.07 г.
Автор - снимка
Създател

Държавният резерв обяви днес оферти за покупка на общо 50 хил. т пшеница. Брокер на Държавния резерв обяви покупка чрез Софийската стокова борса (ССБ) на 20 хил. т хлебна пшеница от група 2Б, съобщиха за Investor.bg от ССБ. Офертата е обявена по Закона за обществените поръчки, което означава, че според правилника на ССБ търгът ще започне реално след 5 дни, т.е. на борсовата сесия на 19 септември и ще продължи до закупуване на цялото обявено количество.

Минималното търгувано количество, обявено в офертата, е 100 т, при първоначална цена купува 300 лв./т без ДДС. Експерти от бранша коментираха, че първоначалната покупна цена е сравнително ниска и по всяка вероятност ще се наложи да бъде повишена. Особено като се има предвид, че последните котировки на ССБ за оферирана пшеница са от 31 август и са съответно 400 лв./т купува и 420 лв./т продава за контракти от по няколко хил. т, но до сделки не се е стигнало.

Държавният резерв е предложил при същите условия и също по Закона за обществените поръчки оферта купува за още 30 хил./т пшеница – по 15 хил. т чрез Пловдивската и Русенската стокова борса.

През тази седмица са обявени на ССБ две оферти купува за по няколко хил. т маслодаен слънчоглед при цена 650 лв./т, сделка още не е сключена. Последната сключена сделка за слънчоглед е през последната седмица на август при цена 650 лв./т, като само седмица по-рано е сключена сделка при цена 620 лв./т. Прогнозите засега са за още малко повишаване цената на слънчогледа.

Оферти за покупка или продажба на царевица през последния месец не са обявявани на ССБ, очакванията са за осезаемо повишение на цената й спрямо миналата година.

Както обикновено, на ССБ се сключват сделки за горива.

*Всички обявени цени са без ДДС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:03 | 09.09.22 г.
fallback