fallback

МКБ Юнионбанк финансира производство на кораб за 16,2 млн. лв.

Със средствата ще бъде изграден специализиран кораб – тип асфалтов танкер, който ще бъде построен от Русенската корабостроителница

11:02 | 12.09.07 г.
Автор - снимка
Създател

МКБ Юнионбанк финансира за първи път производство на кораб, като сделката е на стойност 16,2 млн. лв., съобщиха от банката.
Със средствата ще бъде изграден специализиран кораб – тип асфалтов танкер, който ще бъде построен от Русенската корабостроителница. Той ще е с дължина 106,6 метра и товароносимост от 4999 метрични тона.
Корабите-асфалтовози са специфични плавателни съдове. Те представляват цистерни, които превозват товари с температура до 250 градуса. При строителството на асфалтовозите се залагат високи изисквания за безопасност на корабоплаването и за опазване на екологичната среда.
Строителният бум, който се наблюдава през последните години на Балканите, доведе до търсенето на кораби от типа асфалтовози, надхвърлящи първоначалните очаквания на експертите в бранша, смятат от МКБ Юнионбанк. В същото време производството на нови кораби в световен мащаб отбелязва ръст от около 14-20% през последните години. Това повишение допълнително е подкрепено от промяната в международните морски изисквания към по-старите плавателни съдове.
Географското разположение на България като страна с излаз както на море, така и на река води до сериозния интерес на инвеститори и клиенти на корабостроенето, се казва още в съобщението на банката. В България в корабостроителната индустрия са заети около 4 500 души.
Активите на МКБ Юнионбанк, която е част от германската банкова група Байерн ЛБ, към края на първото шестмесечие възлизат на 682 хил. лв., а отпуснатите кредити са за над 430 млн. лв., което е ръст от 45% на годишна база.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:14 | 13.09.22 г.
fallback