fallback

Искат връщане на нулевата ставка по облагане на стоките в свободните зони

От Асоциацията на свободните зони в България подозират, че чиновници от МФ лобират тази поправка да не се приеме

12:59 | 11.09.07 г.
Автор - снимка
Създател

Да се върне нулевата ставка за облагане на стоките в свободните митнически зони, които у нас са шест на брой, поискаха по време на специална пресконференция от Асоциацията на свободните зони в България.

Според новия Закон за ДДС, влязъл в сила от 1 януари тази година, при внос на чуждестранни стоки в свободните зони у нас се запази предишния режим, т.е. при внасянето им в свободните зони не се дължи мито и ДДС. В същото време българските стоки, внесени в свободните зони, се облагат с ДДС, като то се връща чак след месеци в зависимост от това къде впоследствие е изнесена стоката – в страни от ЕС или за трети страни.

От асоциацията смятат, че има неравнопоставеност на чуждестранни и местни стоки, постъпващи в свободните зони.

В момента в Народното събрание е внесен законопроект за промяна на Закона на ДДС, който предстои да се обсъжда и гласува на второ четене. Промяната цели връщане на старото положение във връзка с облагането с ДДС на стоките в безмитните зони. От асоциацията посочиха, че връщането на стария митнически режим в свободните зони би подпомогнал процеса на намаляване на дефицита по текущата сметка, свързан с преобладаващия внос над износа на български стоки.

От Асоциацията на свободните зони в България обаче подозират, че чиновници от Министерство на финансите лобират тази поправка да не се приеме, а пък това, от своя страна, обслужвало интересите на бивши митнически служители, които искали да си направят т.нар. фискални складове на територията на свободните зони.

За Investor.bg от асоциацията обясниха, че такива складове у нас още няма, а има например в Унгария, но те са създадени по съвсем друг закон и при тях митническият и всякакъв друг фискален контрол е по-слаб отколкото в свободните зони от тип 1, каквито са българските и където контролът е много висок. В ЕС в момента има 52 свободни зони, като повечето са от контролен тип 1. Страните с най-много свободни митнически зони са Чехия, Германия, Полша Румъния и Испания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:25 | 08.09.22 г.
fallback