fallback

Преглед на печата за 3 септември

08:25 | 03.09.07 г.

Дворецът в Балчик привлича планове за "облагородяване"
в. Дневник
Пустеещите около 120 дка в ботаническата градина в Балчик се предвижда да се превърнат в атрактивна туристическа зона, като на две трети от нея се възстановят съществувалите някога лозови масиви, съобщи главният архитект на София Петър Диков. Той е автор на проекта за подробен устройствен план на спорните 200 дка, които предизвикаха война между Министерството на културата и СУ "Св. Климент Охридски" след решението на правителството. В края на август кабинетът постанови близо 184 дка да бъдат предоставени за стопанисване на ведомството на министър Стефан Данаилов, а останалите 11 дка - на Софийския университет.
Русе намалява цените на терени в индустриалния парк
в. Дневник
Кметският екип на Русе предлага намаляване на първоначалните цени за продажба на терени в местния индустриален парк поради липса на купувачи. От общо осем обявени за продан имота в зоната на конкурсите бяха спечелени половината от тях. За останалите с площ под 20 дка въпреки проявения интерес от инвеститори и закупени документи при начална цена 30 евро/кв.м за всеки един не се явиха кандидати на обявените начални и повторни дати за провеждане на наддаванията. Поради това кметът Божидар Йотов внесе в общинския съвет за септемврийското заседание предложение останалите без нови собственици имоти отново да бъдат изнесени за продан при стартов размер на цената от 20 евро/кв.м.
Затягат контрола над застрахователните агенти
в. Новинар
Контролът върху застрахователните агенти ще бъде засилен, заяви в интервю за "Новинар" зам.-шефът на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн. По думите й това е необходимо, защото агентите контактуват най-често с хората, желаещи да си купят застраховка. Имената на всички легитимни агенти ще могат да се проверят в публичен регистър. Застрахователните брокери, които предлагат полици от конкурентни компании, ще бъдат наказвани и изваждани от регистъра на агентите.
Няма икономическа необходимост от поскъпването на застраховката "Гражданска отговорност", прогнозира зам.-шефът на КФН. По-скоро цените ще вървят надолу заради конкуренцията между застрахователните агенти.
Топлинните счетоводители пробват да вдигнат цените
в. Сега
Таксите за обслужване, които взимат фирмите за топлинно счетоводство за отчитане на уредите и изготвяне на изравнителните сметки, могат да се вдигнат от тази есен, заявиха от Асоциацията на фирмите за топлинно счетоводство. По новите правила таксите ще се събират вече от топлофикационните дружества, тъй като топлинните счетоводители стават техни подизпълнители. Най-вероятно увеличението ще е с 3-4 лв. , предположиха от асоциацията. Цената на услугата в момента е около 12-15 лв. годишно.
МОСВ пуска по 2 проекта за подземни богатства на месец
в. Сега
Само 26 разрешения за търсене, проучване или добив на подземни богатства, което прави по 2 на месец, ще издаде Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за цялата 2007 г. Това е посочено в отчета на правителството за преполовяването на мандата. Планът на МОСВ е тази година да даде 11 одобрения в сектора "нефт и газ", по 5 за метали и индустриални минерали, 4 за въглища и 1 за технически отпадъци. На фона на предишни години ведомството на Джевдет Чакъров си е поставило амбициозна задача. През 2005 и 2006 г. то е допуснало само 11 фирми да търсят, проучват и експлоатират ценни залежи.
 
Бягаме от хватката на “Газпром”
в. Стандарт
България се опитва да се измъкне от енергийната хватка на Русия. Дипломат № 1 Ивайло Калфин е натоварен с мисията да спазари газ от Туркменистан, научи "Стандарт". Днес за каспийските републики заминава правителствена делегация. Една от най-важните срещи е на 6 септември в Ашхабад. Калфин ще разговаря с президента Гурбангули Бердимухамедов. Ако България договори газ от бившата съветска република, синьото гориво ще минава по тръбите на "Газпром", за което ще плащаме само транзитни такси. Това обясни зам.-министърът на енергетиката Лъчезар Борисов, който също е в делегацията.
Европа ни сменя областите
в. Стандарт
Плановите райони на България ще гласува Европарламентът във вторник, съобщи в Русе евродепутатът Николай Михайлов. Те ще служат само за статистически цели и няма да се отразят на административното разпределение на държавните структури. По новото деление в Северния централен планов район влизат областите Русе, Разград, Силистра, Велико Търново и Габрово, а две от досегашните - Плевен и Ловеч, преминават към Северозападния район. Така подготвените досега планове за развитие ще трябва да се актуализират, поясни Младенов.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:16 | 08.09.22 г.
fallback